Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι θέλει μια “συμμαχία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές βλάπτουν όλες τις χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, δήλωσε την Κυριακή η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, καθώς προσπαθούσε να δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία εθνών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Μειώνοντας την προηγούμενη σκληροπυρηνική ρητορική της, η Μελόνι είπε σε διεθνές συνέδριο στη Ρώμη ότι η κυβέρνησή της ήταν ανοιχτή να δεχτεί περισσότερους ανθρώπους μέσω νόμιμων διαύλων επειδή «η Ευρώπη και η Ιταλία χρειάζονται τη μετανάστευση».

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποτραπούν οι μετανάστες από το να προσπαθούν παράνομα να διασχίσουν την επικίνδυνη Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Το μονοήμερο συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία της Μελόνι που στόχευε να καταστήσει την Ιταλία ηγέτιδα στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τα μεσογειακά έθνη.

2 113

Συνέδριο στη Ρώμη, 23 Ιουλίου 2023

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η μετανάστευση, καθώς η Ιταλία δέχεται εκατοντάδες νέες αφίξεις στα νότια σύνορα της Ευρώπης κάθε μέρα, αλλά και ενέργεια καθώς η Ευρώπη κοιτάζει προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να αντικαταστήσει μόνιμα τις ρωσικές προμήθειες.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη συνάντηση, η οποία περιλαμβάνει έθνη από τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική, καθώς και τη Μέση Ανατολή, ως δημιουργία ενός μελλοντικού οδικού χάρτη και ανησυχούν ότι θα αντιπροσωπεύει μια αντιμεταναστευτική πολιτική που θέτει το βάρος στην Αφρική για να κρατήσει τους Αφρικανούς μακριά από την Ευρώπη.

«Πολύ συχνά η Δύση έχει δώσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να διδάξει μαθήματα παρά να βοηθήσει», είπε η Μελόνι. «Είναι πιθανώς αυτή η δυσπιστία που έχει δυσκολέψει την πρόοδο στην εξεύρεση λύσης».

Το συνέδριο πραγματοποιείται καθώς χιλιάδες μετανάστες επιστρέφουν από την Τυνησία στη Λιβύη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην έρημο.

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ευλογία του, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ηγέτες στην Ευρώπη και την Αφρική να βρουν μια λύση για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα στη Βόρεια Αφρική.

«Χιλιάδες από αυτούς βιώνουν απερίγραπτα βάσανα για εβδομάδες, αιχμαλωτίζονται και εγκαταλείπονται στις ερήμους», είπε ο Πάπας.

Slobodna Evropa

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ