Ρόδος: Εκκενώνεται το Βάτι – Καίγονται σπίτια στην Κέρκυρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για 8η μέρα η Ρόδος φλέγεται, με το 112 να ηχεί για εκκένωση σε νέους οικισμούς, την ώρα που πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες σε Κέρκυρα και Κάρυστο.

Την εκκένωση του χωριού Βάτι στη Ρόδο αποφάσισε πριν από λίγο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό. Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν.  «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βάτι, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά καίει σε μια δύσβατη περιοχή που δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες δυνάμεις.

Πύρινος εφιάλτης στην Κέρκυρα

Tην ίδια ώρα, μεγάλη είναι η μάχη με τις φλόγες και στην Κέρκυρα. Μήνυμα του 112, για να εκκενώσουν την περιοχή, εστάλη στους κατοίκους του χωριού Λούτσες, στην Κέρκυρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Στο μήνυμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». 

Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο και σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.  Επί τόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρο με 21 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 


Για δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας,Γ. Μαχειμάρης, η φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια στο υψηλό σημείο ωστόσο τόσο η πυροσβεστική όσο και τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού έτσι ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά.

Ώρες αγωνίας για την Κάρυστο

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κάρυστο, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

Μικρή βελτίωση στην Αχαΐα

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ