Λούτσες Κέρκυρας: Κάηκαν σπίτια – Για 8η νύχτα η Ροδος στις φλόγες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε… δεύτερη μοίρα βρέθηκαν σήμερα οι φωτιές που κατακαίνε κυρίως τη Ρόδο και την Κέρκυρα, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη φωτιά της Εύβοιας, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο χειριστές του Canadair που συνετρίβη στο χωριό Πλατανιστός Καρύστου, κατά τη σημερινή επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή, ωστόσο, κανένα από τα δύο πύρινα μέτωπα δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Συγκεκριμένα, η τιτάνια μάχη με τη φωτιά στο νησί των ιπποτών συνεχίζεται για 8η συνεχόμενη νύχτα, με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει το χωριό Γεννάδι και να έχουν σταλεί τρία μηνύματα από το 112 μέσα σε λίγες ώρες, για να εκκενωθούν περιοχές και οικισμοί (Βάτι, Λαχανιά, Πλημμύρι…) προς Λίνδο, ούτως ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι. Η φωτιά ξέσπασε την προηγούμενη Τρίτη, 18 Ιουλίου, σε ένα δάσος μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα, και μετά τις πρώτες οριοθετήσεις, οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να καίνε μέχρι σήμερα και κανείς να μην μπορεί να είναι σίγουρος για το που θα οδηγήσει όλο αυτό. Όλες αυτές τις ημέρες έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και ξενοδοχειακές μονάδες, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καθώς και πολλά νεκρά ζώα.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, αποφάσισε να προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων για εμπρησμό που προκάλεσε την κολοσσιαία φωτιά στη Ρόδο, η οποία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές μέχρι σήμερα και συνεχίζει απτόητη. Εξάλλου, κατόπιν παρέμβασης εισαγγελέα, δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που είναι πολύ ισχυρές, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν επίσης δεκάδες εθελοντές, αλλά και κάτοικοι των περιοχών με ό,τι μέσα διαθέτουν, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να καταφέρουν να περιορίσουν κάπως την πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα δε με το rodiaki.gr, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, η φωτιά στο Γεννάδι απείλησε σοβαρά το δημοτικό σχολείο του χωριού, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις την απώθησαν επιτυχημένα. Αργά το βράδι, η φωτιά προσπέρασε το Γεννάδι και πλέον κατευθύνεται προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή.

Αυτή την ώρα στην κατάσβεση στα μεγάλα μέτωπα στα χωριά Μαλώνα και Γεννάδι, τα οποία έχουν εκκενωθεί, επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, πλήθος εθελοντών και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας του νησιού, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού εκτελούν περιοδικά εννέα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Σπίτια στις Λούτσες έκαψε η φωτιά – Ανεξέλεγκτα μέτωπα σε Περίθεια και Λαύκι

Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο καίει η φωτιά στην Κέρκυρα, με τις φλόγες να περικυκλώνουν οικισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στις Λούτσες, να «εισβάλουν» και να τυλίγουν σπίτια.

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με τις αναζωπυρώσεις να είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Μέσα στην ημέρα οι φλόγες απείλησαν και τους οικισμούς Ημερολιά, Σύκι, Απράος και Καλαμάκι, γεγονός που ώθησε την Πολιτική Προστασία στην αποστολή μηνυμάτων μέσω 112, για απομάκρυνση των κατοίκων προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκκενώσεις στις Λούτσες είχαν ξεκινήσει πριν καν σταλεί το πρώτο μήνυμα του 112 και όταν οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια, οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη, την ώρα που η Αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει τους κατοίκους, φέρνοντας σε πέρας την εκκένωση.

Στα δυτικά του -κάποτε καταπράσινου- όρους Παντοκράτορα, οι φλόγες πλησίασαν το Λαύκι, με τον αέρα να ολοένα και να δυναμώνει, και την ανησυχία των κατοίκων να χτυπά «κόκκινο». Μέσα στην ημέρα ελικόπτερο έκανε συνεχείς ρίψεις στο σχολείο της Κασσιόπης, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά.

Αποκαρδιωτική, εξάλλου, ήταν και η εικόνα και στην παραλία Απραός, καθώς οι φλόγες κατέκαψαν μια έκταση πολλών χιλιομέτρων, με τη φωτιά να σβήνει -κλασικά- όταν πια έφτασε στη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ