Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Χάος στη Ρόδο – Υπεράνθρωπη μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Αχαΐα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτη παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δεν σταματούν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πύρινη λαίλαπα αλλά και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Ρόδος, λόγω της φωτιάς που καίει το νησί για 9η συνεχόμενη ημέρα.

Μέχρι τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν το νότιο τμήμα του νησιού, όπου εκεί είναι η μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο τώρα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχτηκε όλη η Ρόδος.

Νέα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην Εύβοια πολύ κοντά σε σπίτια και συγκεκριμένα στα Βίταλα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Συνολικά αυτή την ώρα 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 4 αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιά στην περιοχή. Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς οι άνεμοι που πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι ισχυροί.

Αναζωπυρώσεις στις Λούτσες

Η πυρκαγιά στην Κέρκυρα καίει για τέταρτο 24ωρο στο νησί, με τις φλόγες να κυκλώνουν οικισμούς. Χτες, οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Λούτσες και άφησαν πίσω μόνο στάχτες. Στην Κέρκυρα η φωτιά είναι σε δύο μέτωπα σε δύσβατες περιοχές. Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες. Η πυρκαγιά στην Β.Α Κέρκυρα, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί. Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

«Λερναία ύδρα» η φωτιά στη Ρόδο

Στη Ρόδο η φωτιά που καίει για 9η μέρα μοιάζει με «Λερναία Ύδρα» καθώς εκεί που σβήνει ένα μέτωπο αναζωπυρώνεται ένα άλλο. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112. Σε όλη τη διάρκεια της νύκτας πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών εδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κα. Αικατερίνη Μπαλατσούκα κλήθηκαν την Τρίτη να δώσουν εξηγήσεις για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες. Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κ. Εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμά του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ