Γιατί οι Αμερικανοί στέλνουν στρατό στη Συρία – ρωσική ανάλυση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, με τη δικαιολογία της εκπαίδευσης των Κούρδων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η κοινότητα των ειδικών πιστεύει ότι η συσσώρευση αμερικανικών δυνάμεων προκαλείται από την επιθυμία να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα.

Πώς συνδέονται αυτά που συμβαίνουν στη Συρία με την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και ποια θέση θα πάρει σε αυτή την κατάσταση ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, όπως η Τουρκία;

Η αμερικανική διοίκηση έχει μεταφέρει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη από το Ιράκ στις βάσεις της στη Συρία.

Αυτό ανέφερε η συριακή εφημερίδα  Al Watan, επικαλούμενη πηγές των αντιπολιτευόμενων ομάδων.

Σύμφωνα με αυτές, αρκετές στρατιωτικές μεταγωγικές νηοπομπές διέσχισαν το συνοριακό σημείο ελέγχου Αλ Ουαλίντ και εισήλθαν στο έδαφος της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.

Μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα,  μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών στρατιωτών μεταφέρθηκε επίσης στη Συρία.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τις 15 Ιουλίου ο αριθμός τους αυξήθηκε από 500 σε 1,5 χιλιάδες άτομα.

Μέρος του στρατιωτικού-τεχνικού προσωπικού βοηθά στην εκπαίδευση Κούρδων μαχητών από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ενώ άλλοι φρουρούν αεροδρόμια και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Χασάκα και στη γειτονική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ, αναφέρει το  TASS .

Η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία γίνεται με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας στην περιοχή.

4 9

 Έτσι, το περασμένο Σάββατο, ένα drone MQ-9 Reaper του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ προσέγγισε επικίνδυνα  αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μπαμπ. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιμαχόμενων Μερών στη Συρία Όλεγκ Γκουρίνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της επίδρασης των συστημάτων καθοδήγησης στα αεροσκάφη, τα αμυντικά συγκροτήματα λειτουργούσαν αυτόματα. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι πιλότοι «επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, λαμβάνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή σύγκρουσης», είπε.

Επιπλέον, στις 20 Ιουλίου, ο Γκουρίνοφ ανέφερε ότι τα μαχητικά F-16 του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ  επηρέασαν  τα συστήματα καθοδήγησης στα αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

 Στα τέλη Μαΐου, επεσήμανε επίσης ότι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ  ενεργοποιούν  οπλικά συστήματα όταν πλησιάζουν ρωσικά αεροσκάφη στον αέρα.

Κατά τη διάρκεια τέτοιων επεισοδίων, σύμφωνα με  την  Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ρωσικά μαχητικά φέρεται να πραγματοποίησαν «μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικούς ελιγμούς».

Ταυτόχρονα, τα ρωσικά αεροσκάφη  έχουν  κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί – στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας, υπάρχει ρωσική αεροπορική βάση.

5 2

Επίσης στην περιοχή διεξήχθησαν πρόσφατα ρωσοσυριακές στρατιωτικές ασκήσεις, κατά τις οποίες επεξεργάστηκαν κοινές ενέργειες αεροπορίας, δυνάμεων αεράμυνας και εξοπλισμού και ηλεκτρονικός πόλεμος κατά την απόκρουση αεροπορικών επιδρομών. Κατά συνέπεια, ο ουρανός στην περιοχή έκλεισε και τα αμερικανικά drones παραβίασαν την απαγόρευση.

Ενήργησαν παράνομα – όπως, πράγματι, όλος ο αμερικανικός στρατός, που de facto βρίσκονται παράνομα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Συρίας. Η παρουσία τους δεν είναι συνέπεια της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή των άμεσων συμφωνιών με τις νόμιμες συριακές αρχές.

Την ίδια στιγμή, στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θεωρούν όλοι σωστές τις ενέργειες του στρατού τους στη Συρία.

Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας στη Συρία είναι περιορισμένη,  δήλωσε  ο Τζόελ Ρούμπιν, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να δοκιμάζει τη συμμόρφωση των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναφέρει το  Fox News Digital .

Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης στην παρουσία της Ρωσίας στον ουρανό της Συρίας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων,  ανέφερε η Daily Express την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Επιβεβαίωση της ενεργοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη συριακή κατεύθυνση μπορεί επίσης να είναι το γεγονός ότι νωρίτερα μέλη του Κογκρέσου υπέβαλαν ένα νομοσχέδιο που καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες να θεωρηθεί η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά ανθρωπότητα», αναφέρει το Al  Jazeera.

«Ετοιμάζουν σοβαρή στρατιωτική επιχείρηση»

2 127

«Γενικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται πραγματικά τις επιθέσεις από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, αλλά βλέπω την τριπλάσια αύξηση του δυναμικού για την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών ως περιττή. Νομίζω ότι τα κράτη προετοιμάζονται για κάποιο είδος σοβαρής στρατιωτικής επιχείρησης που περιλαμβάνει την αεροπορία που βρίσκεται στη στρατιωτική βάση στο El Udeid στο Κατάρ », δήλωσε ο  Κίριλ Σεμένοφ, εμπειρογνώμονας στα ανατολικά θέματα και ειδικός στο Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων.

«Αν μιλάμε για την περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί αναμένουν μια σύγκρουση, τότε ο πιο πιθανή υποψήφια είναι η πόλη Αλ Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία. Εκεί αναμειγνύονται φιλοϊρανικές δυνάμεις και κουρδικοί σχηματισμοί.

Υπάρχει επίσης ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφος του τοπικού αεροδρομίου και ρωσικά σημεία ελέγχου σε όλη την περιοχή. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά οποιουδήποτε, όλα θα μπορούσαν να φουντώσουν», προειδοποίησε ο αναλυτής.

Θα αντιδράσει και η Τουρκία

«Η Τουρκία, προφανώς, θα αντιταχθεί επίσης στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιπλέον, η Άγκυρα θα το κάνει σε διεθνείς πλατφόρμες σε υψηλό επίπεδο. Θα κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί κουρδικές οντότητες», πιστεύει ο συνομιλητής.

Ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο για τις ΗΠΑ και τον Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, βλέπει την κατάσταση διαφορετικά.

 «Οι ΗΠΑ παίζουν πάντα σε πολλά τραπέζια. Ο κύριος φορέας τώρα είναι μια μετωπική επίθεση στη Ρωσία από τα χέρια Ουκρανών. Αλλά εάν η αποτυχία σε αυτό το πλευρό της εξωτερικής τους πολιτικής επιδεινωθεί και η δυνατά διαφημιζόμενη «αντεπίθεση» δεν αποφέρει καρπούς, τότε τα κράτη θα βγάλουν το Σχέδιο Β από κάτω – αυτό αφορά τη Συρία», πιστεύει ο Βασίλιεφ.

«Πιθανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλιμακώσουν την κατάσταση στη Συρία, καθώς και στην Ουκρανία. Ο τουρκικός παράγοντας είναι επίσης σημαντικός εδώ, τον οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη», πρόσθεσε ο ειδικός. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη άποψη. Έτσι, ο αμερικανιστής  Μάλεκ Ντουντάκοφ πιστεύει ότι η πίεση στη Ρωσία στη Συρία δεν είναι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον.

«Γενικά, υπάρχουν άνθρωποι με επιρροή στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στην ομάδα Τραμπ που είναι σίγουροι ότι είναι καιρός οι Αμερικανοί να φύγουν από τη Συρία. Προφανώς, αυτό δεν θα έπρεπε να αναμένεται πριν από τις εκλογές, αλλά το 2024, πιθανότατα, οι αμερικανικές δυνάμεις θα ανακατευθυνθούν από την περιοχή είτε στην Ανατολική Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία ή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα», είπε.

«Με βάση αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εάν υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, θα είναι μόνο τυχαίες.

 Δεν αξίζει να περιμένουμε στοχευμένες προκλήσεις από τις ΗΠΑ σε αυτόν τον γεωπολιτικό τομέα» καταλήγει ο εμπειρογνώμονας- σύμφωνα με τη ρωσική ανάλυση.

«k-politika»

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ