Αυξάνεται το εμπόριο από τα κατεχόμενα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετά και σημαντικά στοιχεία καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες. Για την συγκεκριμένη έκθεση, στάληκε ενημερωτικό σημείωμα και προς τους Βουλευτές την Τρίτη 25/7.

Ρεκόρ στην αξία του εμπορίου

Κατ’ αρχάς όσον αφορά το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής,  η συνολική του αξία του εμπορίου ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ 14,6 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 138% σε σχέση με το 2021, όταν η συνολική αξία ανήλθε σε περίπου 6,2 εκατ. ευρώ. 

Τα προϊόντα με τον μεγαλύτερο όγκο εμπορίου

  • Δομικά και οικοδομικά υλικά: 32% / €4,660,310.20
  • Επιπλα 21%: / €3,136,421.09
  • Πλαστικές ύλες: 12% / €1,716,056.78
  • Μωσαϊκά, μάρμαρα, γρανίτες: 11% / €1,652,342.56
  • Φρέσκα ψάρια:  6% / €820,273.45
  • Μεταλλικά απορρίμματα: 4% / €522,055.84
  • Στρώματα και ντιβάνια: 3% / €519,418.80
  • Αλουμίνιο: 3% / €504,147.29
  • Πόρτες και είδη αλουμινίου:  3% / €437,877.56

IMG 7504

Νέα προϊόντα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εισήχθησαν και νέα προϊόντα όπως χαρτοκιβώτια συσκευές κουζίνας από ανοξείδωτο χάλυβα και ερμάρια από χάλυβα για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Επιπλέον από τον περασμένο Ιούνιο επιτρέπεται το εμπόριο επιπλέον έξι μεταποιημένων προϊόντων μη ζωικής προέλευσης και συγκεκριμένα ελαιολάδου, χαλβά, μαρμελάδας, νωπών χυμών πορτοκαλιού και ρολογιού, ταχινι και χαρουπόμελου υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα προϊόντα θα συμμορφώνονται με τον σχετικό κανονισμό.

Κατάσχεση ελαιολάδου

Καταγραφηκαν όμως και παρατυπίες. Η έκθεση αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2022 η κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε την επιτροπή ότι κατά τις δοκιμές που διενεργήθηκαν σε φορτίο ελαιολάδου που διατηρεί την πράσινη γραμμή τον Ιούνιο είχε εντοπιστεί η παρουσία οξειδωμένων ενώσεων άνω του επιτρεπόμενου ορίου

Αύξηση στο Λαθρεμπόριο (Τσιγάρα, αλκοόλ και ζωικά προϊόντα)

Όσον αφορά το λαθρεμπόριο εμπορευμάτων όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτό συνεχίστηκε γεγονός που αντικατοπτρίζει την δυσκολία ελέγχου της παρατήρησης διακίνησης διαμέσου της κάθε γραμμής.

Υπάρχει μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια στο λαθρεμπόριο γεωργικών προϊόντων.  αντιθέτως παρουσιαστηκε  αύξηση του λαθρεμπορίου στα ζωικά και γαλακτομικά προϊόντα στα τσιγάρα  (679,354) και είδη καπνού για στριφτά τσιγάρα ( 413,802 γραμ.) , στο αλκοόλ και τα εμπορεύματα και σε προϊόντα που παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.  Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν αυτοκίνητα καύσιμα φάρμακα και φυτοφάρμακα.

Παράπονα από Τ/κ εμπόρους

Στην έκθεση καταγράφονται και παράπονα που διατυπώνουν κυρίως Τ/κ έμποροι όσον αφορά δυσκολίες στην μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και στην ζήτηση που έχουν τα προοϊόντα τους στις ελεύθερες περιοχές.

1/ Για παράδειγμα διατυπώνονται παράπονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να μην επιτρέπει την διέλευσή τ/κ εμπορικών οχημάτων με βάρος άνω των 7,5 τόνων από την πράσινη γραμμή εάν δεν διαθέτουν πλήρως συμβατά με το κεκτημένο έγγραφα που έχουν εκδοθεί από την κυπριακή Δημοκρατία. Στην έκθεση όμως αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν θεσπιστεί διατάξεις για να διευκολυνθούν οι Τουρκοκύπριοι στην διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου και επαγγελματικών άδειων οδήγησης.

2/ Οι τουρκοκύπριοι έμποροι εξακολουθούν να αναφέρουν δυσχέρειες όσον αφορά τον εφοδιασμό καταστημάτων με προϊόντα τους καθώς και για την διαφήμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στις ελεύθερες περιοχές. Οι έμποροι εξακολουθούν αναφέρονται στην έλλειψη ζητήσης τον τουρκοκυπριακό προϊόντων από τους ελληνοκύπριους.

3/ Οι έμποροι και των δύο κοινοτήτων αντιμετωπίζουν αρκετά διοικητικά προβλήματα όταν επιθυμούν να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις με την άλλη κοινότητα για παράδειγμα οι τουρκοκύπριοι που δραστηριοποιούνται εμπορικά ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς το άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας επισήμαναν ότι κατά την περίοδο αναφοράς ελήφθησαν μέτρα για να διευκολυνθεί το άνοιγμα τραπέζι Τραπεζικό λογαριασμών από τους τουρκοκύπριος στις ελεύθερες περιοχές

4/ Ορισμένοι τουρκοκύπριοι αποστολείς νωπών ψαριών εξακολουθούν να αναφέρουν δυσκολίες όσον αφορά την τήρηση των προθεσμιών που είχαν οριστεί για την κτηνιατρικές επιθεωρήσεις των όγκων ψαριών στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου

6 εκατομμύρια διελεύσεις

Αύξηση καταγράφηκε επίσης στις διελεύσεις πολιτών μέσω της Πράσινης Γραμμής. Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράφηκαν σχεδόν 6 εκατομμύρια διελεύσεις Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, άλλων πολιτών της ΕΕ καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών. Το 2021 είχαν καταγραφεί 2,3 εκατομμύρια διελεύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Αποδίδεται επίσης στην ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας κάτι το οποίο ενθαρρύνει τη διέλευση όλο και περισσότερο ελλήνων κυπρίων πες την τουρκοκυπριακή κοινότητα με σκοπό την πραγματοποίηση προσωπικών αγορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το  2022 διενεργήθηκαν 1.372.564 διέλευσης Ελληνοκυπρίων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα με 871. 898 αυτοκίνητα.  Όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους, η  αστυνομία της ΚΔ αναφέρει ότι έγιναν 1.111.529 διέλευσης τουρκοκυπρίων και 453.880 διελεύσεις αυτοκίνητο από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Επιπλέον είχαμε 1.498.649  διέλευσεις ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών. 

Διαφορετικά πάντως είναι τα στοιχεία συγκέντρωσε και παρέδωσε στην κομισιόν η Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία  οι διέλευσης Ελληνοκυπρίωνν το 2022 ανήλθαν στα 2.821.903 με 1.517.222 οχήματα ενώ οι διελεύσεις Τ/κ από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 1.877.463 με 881.920 οχήματα. 

Παράνομη μετανάστευση 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας της Kυπριακής Δημοκρατίας, για το 2022 υπήρξε αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν στην πράσινη γραμμή. Πιο συγκεκριμένα ανήλθαν στους 16.627. Το 92%  αυτών των μεταναστών, υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας. Σημαντική επισήμανση αποτελεί αναφορά ότι σχεδόν όλοι μετανάστες που συνελήφθησαν τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές μετά την παράνομη διάλυσης πράσινη γραμμή έφτασα στο στα κατεχόμενα από την Τουρκία

Οι κύριες χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών ήταν η Συρία (3.197), Η Νιγηρία (2.625), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2.397), το Πακιστάν (1.796) και Αφγανιστάν (1.546).

Δείτε σχετικό πίνακα από την Έκθεση

IMG 7505

brief.com.cy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ