Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες: Ο ρωσικός στόλος ετοιμάζεται για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άλλαξε τους στόχους του μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει προετοιμασία για αποκλεισμό της Ουκρανίας. 

Αυτό ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας με αναφορά σε στοιχεία πληροφοριών.

Το μήνυμα αναφέρει ότι η σύγχρονη κορβέτα «Sergei Kotov» αναπτύχθηκε στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, περιπολώντας τη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Βοσπόρου και Οδησσού.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα να είναι μέρος μιας ειδικής ομάδας για την αναχαίτιση εμπορικών πλοίων που, σύμφωνα με τη Ρωσία, κατευθύνονται προς την Ουκρανία», αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Απίθανος ο πλήρης αποκλεισμός της Ουκρανίας- ISW

Ωστόσο, αυτή η περίπτωση είναι απίθανη για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας, παρά τα αυξημένα μέτρα κατά εμπορικών πλοίων.

Αυτό συμπεραίνεται από ειδικούς του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

«Ένας πλήρης αποκλεισμός της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία θα σήμαινε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να επιτίθεται σε όλα τα πλοία που προσπαθούν να φτάσουν στην Ουκρανία. Είναι απίθανο η Ρωσία να προσπαθήσει να εφαρμόσει έναν τέτοιο πλήρη αποκλεισμό χωρίς να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση με χώρες της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία, τον οποίο το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να αποφύγει», αναφέρει η έκθεση της ISW.

Η σημερινή θέση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα δείχνει πιθανότατα ότι δημιουργεί συνθήκες για έρευνα πολιτικών και εμπορικών σκαφών, ενώ διεκδικεί τον αποκλεισμό ως μέσο απόκτησης πρόσθετης επιρροής.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της συμφωνίας σιτηρών και περιορίζει τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα.

ukragroconsult.com, understandingwar.org

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ