Πανάκριβα όλα στις λαϊκές – Στα ύψη οι τιμές σε καρπούζια, πεπόνια, κεράσια!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε μήνα η Eurostat ψάχνει τον… δεύτερο στην ακρίβεια των προϊόντων (και των υπηρεσιών) στην Ευρώπη, καθώς, ως φαίνεται, η πρώτη θέση είναι σταθερά καπαρωμένη από την Ελλάδα, όπου τα πάντα, σχεδόν, παραμένουν απλησίαστα.

Για τον τον Ιούνιο, μάλιστα, η χώρα μας έλαβε πανευρωπαϊκό «μετάλλιο» ακρίβειας και στα φρούτα, καθώς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Ελλάδα καταγράφηκε η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι τιμές των φρούτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 24,5%, όταν στην Εσθονία, όπου καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, οι τιμές ανέβηκαν κατά μόλις 7,2%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα καρπούζια έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς φέτος πωλούνται στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ έως 1,09 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να ξεκινούν από 0,60 ευρώ, ενώ η τιμή τους πέρυσι κυμαινόταν από 0,30 έως 0,50 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα πεπόνια, που κοστίζουν ανάλογα με την ποιότητα από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα να φθάνουν έως 1,30 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, οι τιμές στα πεπόνια στη χονδρική ήταν 40% κάτω σε σχέση με φέτος.

Απλησίαστα είναι και τα κεράσια, παρότι οι τιμές τους υποχώρησαν σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ στη λαϊκή, από 6 ευρώ πριν από 15 ημέρες, ενώ στα σούπερ μάρκετ αγγίζουν και τα 7 ευρώ, ξεκινώντας από τα 5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα βερίκοκα, ενώ τα ροδάκινα πωλούνται σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Για τους αγρότες οι αιτίες της ακρίβειας πρέπει να αναζητηθούν στους μεσάζοντες και στην τιμολόγηση των επιχειρήσεων λιανικής, ενώ δικαιολογώντας τις αυξημένες τιμές που πουλάνε εφέτος τα προϊόντα τους, τονίζουν ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ