Αγία Πετρούπολη: Οι Αφρικανοί ηγέτες πίεσαν τον Πούτιν για τη συμφωνία σιτηρών και το ειρηνευτικό τους σχέδιο για την Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηγέτες αφρικανικών χωρών προέτρεψαν σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εφαρμόσει το ειρηνευτικό τους σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την ανανέωση της συμφωνίας για ασφαλείς εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, την οποία η Ρωσία κατήγγειλε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Αν και δεν επέκριναν ευθέως τη Ρωσία, οι παρατηρήσεις τους τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη υπενθύμισαν έντονα τον Πούτιν για τη βαθιά ανησυχία στην Αφρική για τις επιπτώσεις του πολέμου, και ειδικά τον αντίκτυπό του στις τιμές των τροφίμων.

«Η αφρικανική πρωτοβουλία αξίζει την πιο ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει να υποτιμηθεί» – αυτά ήταν τα λόγια που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ντενί Σασού-Νγκουέσο, στον Πούτιν και τους Αφρικανούς συναδέλφους του στην Αγία Πετρούπολη.

«Για άλλη μια φορά στέλνουμε ένα μήνυμα για την ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης στην Ευρώπη», είπε ο Σασού-Νγκουέσο μέσω μεταφραστή.

4 11

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κάλεσε τη Ρωσία να ενεργοποιήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία -μέχρι να αποχωρήσει η Ρωσία από αυτήν- επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της παρά τον μαινόμενο πόλεμο.

Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι βασικός αγοραστής σιτηρών του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, είπε στη σύνοδο κορυφής ότι είναι «ουσιαστικό να επιτευχθεί συμφωνία» για την αποκατάσταση της συμφωνίας.

Και τώρα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, ο Πούτιν αμφισβήτησε τις απόψεις των Αφρικανών ομολόγων του υποστηρίζοντας ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων δυτικών πολιτικών πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

2 161

Είπε ότι η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Ιουλίου επειδή δεν μπορούσε να παραδώσει το σιτάρι της στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και η Δύση δεν κράτησε το μέρος της συμφωνίας.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη ως ευκαιρία για να δώσει νέα ώθηση στις ρωσικές σχέσεις με την Αφρική, υποσχόμενος αυξημένο εμπόριο και επενδύσεις στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει αυτό που λέει ότι είναι μια παγκόσμια τάξη στην οποία κυριαρχούν οι ηγεμόνες των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Χθες, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υποσχέθηκε ότι εντός των προσεχών μηνών θα παραδώσει αδασμολόγητα ρωσικά σιτηρά σε έξι από τις χώρες που εκπροσωπούνται στο φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Σήμερα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σέβεται την αφρικανική ειρηνευτική πρόταση στην Ουκρανία και τη μελετά προσεκτικά.

Ο Πούτιν υποδέχτηκε το ειρηνευτικό όταν ομάδα Αφρικανών προέδρων το παρουσίασαν τον περασμένο μήνα, προκαλώντας σωρεία καταγγελιών από την Ουκρανία και τη Δύση.

Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη τη «νέα πραγματικότητα» της επικράτειας, όπου έχει ασκήσει έλεγχο σχεδόν στο ένα πέμπτο της Ουκρανίας μετά από 17 μήνες πολέμου. Η Μόσχα θεωρεί ως δικές της τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την επιλογή να παγώσει η σύγκρουση τώρα, επειδή θα άφηνε τα επίμαχα εδάφη υπό ρωσική κυριαρχία και θα έδινε στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χρόνο να ανασυνταχθούν.

(Διεθνής Επικαιρότητα)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ