Πόσα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί αναρωτιούνται πόση υποστήριξη έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία και εάν είναι πραγματικά ίση ή μεγαλύτερη από τη γενναιόδωρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο;

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζεται ότι τα θεσμικά όργανα και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμμετάσχει στη στήριξη της Ουκρανίας οικονομικά και στρατιωτικά όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπρετόν, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο France Inter, είπε ότι το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε στην Ουκρανία ανέρχεται σε 72 δισεκατομμύρια ευρώ και επιβεβαίωσε ότι «η Ευρώπη παρείχε σχεδόν το ίδιο ποσό με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Για να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, το Euronews απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο του Κιέλου, μια γερμανική οικονομική δεξαμενή σκέψης. Από την αρχή του πολέμου, οι ειδικοί του Ινστιτούτου παρακολουθούν όλες τις συνεισφορές που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Περισσότερη ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια!

Όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει διπλάσια βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες (7,6 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες).

Ωστόσο, από την άλλη, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς η Ουάσιγκτον παρέδωσε οπλισμό 43 δισ. ευρώ, ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ δεσμεύτηκε μόνο 28 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε την Ουκρανία με 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιδοτήσεων. Η Ουάσιγκτον παρείχε περίπου 24 δισ. ευρώ για αυτό.

Τα κράτη της Βαλτικής

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές στην Ουκρανία σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους, όπως και η Εσθονία, η οποία συνεισφέρει το 1,5% του ΑΕΠ της για να βοηθήσει το Κίεβο.

Ενώ η Λετονία παρέχει το 1,3 τοις εκατό του ΑΕΠ της και η Λιθουανία το 1,2.

Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Κιέλου που υπολογίζονται μέχρι τα τέλη Μαΐου 2023, τα νέα στατιστικά στοιχεία θα δημοσιευθούν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μετά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την Ουκρανία με περίπου 449 εκατομμύρια δολάρια.

Euronews

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ