Η δήλωση της Ζαχάροβα εκθέτει βάναυσα την κυβέρνηση και τους «ελεγκτές του διαδίκτυου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την δήλωση της Ζαχάροβα προκύπτει ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να στείλει αίτημα για βοήθεια στην Ρωσία αναφορικά με την προμήθεια πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ενώ η Ρωσία πιθανότατα θα ανταποκρινόταν, όπως ακριβώς έκανε το 2021!

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων από τα «Ελληνικά Hoaxes» αναφορικά με την ρωσική βοήθεια στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές, έπειτα από την φημολογία που αναπτύχθηκε περί «άρνησης της Ελλάδας» να την δεχθεί, με απώτερο σκοπό ως συνήθως, να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Η ιστοσελίδα μάλιστα φτάνει στο σημείο να επικαλείται την τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του Open, Θανάση Αυγερινού για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της.

Αφορμή του εκτενούς αφιερώματος, φαίνεται να είναι η πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου στο βήμα της Βουλής, όπου και εγκάλεσε την κυβέρνηση για την άρνηση της να ζητήσει ρωσική βοήθεια στο θέμα της κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως είχε γίνει το 2021.

Ας δούμε λοιπόν προσεκτικά, τι είπε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, της οποίας φυσικά η τοποθέτηση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιαδήποτε «ανώνυμη διπλωματική πηγή»:

IMG 3316
Η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα στον Θανάση Αυγερινό για την ρωσική βοήθεια

Η Μαρία Ζαχάροβα λοιπόν στην απάντηση της, ξεκαθαρίζει τρία πράγματα με σαφήνεια:

1. Ότι όντως η Ελλάδα δεν ζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια από την Ρωσία! Το επαναλαμβάνει εμφατικά μάλιστα τρεις φορές! Άρα, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες Βελόπουλου ως προς το σκέλος ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την παραμικρή βοήθεια από την Ρωσία.

2. Ως προς το θέμα της άτυπης επαφής από την ρωσική πλευρά, η Ζαχάροβα δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει έδαφος για λεπτομερή σχολιασμό» από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα! Ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει. Δεν σχολιάζει. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα, άρα δεν πρόκειται να της δώσει κανένα πτητικό μέσο. Όμως δεν το κάνει. Σε καμία περίπτωση λοιπόν η συγκεκριμένη απάντηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κάθετη διάψευση» της οποιασδήποτε άτυπης επαφής. Αντίθετα, εμμένει στο γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημο αίτημα, το οποίο φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε άτυπη επαφή.

Το τρίτο σκέλος της απάντησης της όμως, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει βοήθεια σε περίπτωση επίσημου αιτήματος από την Ελληνική πλευρά! Διότι απλούστατα η Ζαχάροβα κάνει μία εκτενή αναφορά στην βοήθεια που προσέφερε η ρωσική πλευρά το 2021, έπειτα από το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας τα δύο πυροσβεστικά Ιλιούσιν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, μάλιστα χωρίς χρέωση, ανταποκρινόμενη στο επίσημο αίτημα, το οποίο όμως σήμερα δεν υφίσταται!

Δηλαδή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, όχι μόνο δεν απορρίπτει την πιθανότητα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα επαναλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο εστάλη αυτή η βοήθεια το 2021!

Η δήλωση λοιπόν της Μαρίας Ζαχάροβα, όχι μόνο δεν δικαιώνει αυτούς που θεωρούν θεωρία συνωμοσίας το ότι η Ελλάδα αρνείται την βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει η Ρωσία, αλλά μάλλον επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε περίπτωση επίσημου ελληνικού αιτήματος, η Ρωσία θα ανταποκριθεί. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη διπλωματική λογική και δεν λειτουργεί ως «πλυντήριο κυβερνητικών ευθυνών».

Αυτά που ισχυρίστηκε λοιπόν ο Βελόπουλος από το βήμα της βουλής, μόνον fake news δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αυτό που είναι ξεκάθαρο και όχι προϊόν αξιολογικής κρίσης, είναι ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ζητήσει βοήθεια από την Ρωσία και ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα. Η Ζαχάροβα μάλιστα έκανε ξεκάθαρη αναφορά στα τέσσερα πτητικά μέσα, τα οποία έστειλε στην Ελλάδα το 2021.

Όσον αφορά τώρα την ανάρτηση της Dana Levi, πιθανότατα όντως να μην ανήκει σε κάποια δημοσιογραφική ένωση του Ισραήλ. Αυτό φυσικά δεν της απαγορεύει να έχει δημόσιο λόγο, διαθέτει μάλιστα πιστοποιημένο λογαριασμό στο Twitter, άρα δεν είναι κάποια ανύπαρκτη προσωπικότητα. Φυσικά και ο λόγος της κρίνεται όπως όλων μας.

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλύτερα οι «ελεγκτές του διαδικτύου». Καθώς και οι ίδιοι έχουν καταγγελθεί από την μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση της χώρας, την ΕΣΗΕΑ για τις πρακτικές που ακολουθούν.

IMG 3318

Τους χαρακτηρισμούς κατά του Ολυμπία, δεν τους σχολιάζουμε καν. Όταν είχαμε αποκαλύψει ένα από τα πλέον εξωφρενικά και αντισημιτικά Hoaxes, ότι δήθεν οι Εβραίοι δεν πεθαίνουν από καρκίνο, ενώ ο καρκίνος είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στο Ισραήλ, ο συγκεκριμένος οργανισμός έδειξε τον απογοητευτικό τρόπο που λειτουργεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ