Νίγηρας: Υπουργέ φέρε πίσω τα κλεμμένα ή θα εκτελεστείς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα, κατηγορούν τον υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης ότι ευθύνεται για τα χρήματα που λείπουν από τα δημόσια ταμεία.

Του έδωσαν λοιπόν τελεσίγραφο ώστε να εξηγήσει λεπτομερώς τα οικονομικά της χώρας και να επιστρέψει τα κλεμμένα χρήματα κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών του Νίγηρα.

Του δίνονται 48 ώρες από τον στρατό, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, για να  Παρέχει τις απαιτούμενες εξηγήσεις και να αποκαταστήσει τη ζημιά στα δημόσια ταμεία αλλιως θα αντιμετωπίσει το εκτελεστικό απόσπασμα.

Μόλις ο υπουργός ακούει την απόφαση των πραξικοπηματιών, ξεσπάει σε κλάματα μπροστά στην κάμερα.

Νίγηρας: Ποιος είναι ο πραξικοπηματίας στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί;

Ο 59χρονος Αμπντουραχμάν Τιανί, έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας παρά την εντυπωσιακή στρατιωτική καριέρα στο Νίγηρα, που τον είδε να ηγείται της επίλεκτης μονάδας των 700 μελών από το 2011 έως τώρα.

«Δεν είναι πολύ γνωστός έξω από τους στρατιωτικούς κύκλους. Είναι ένας άνθρωπος στο παρασκήνιο, ισχυρός», δήλωσε ο Ibrahim Yahaya Ibrahim, ερευνητής στο think tank International Crisis Group.

Την Παρασκευή, ο Τιάνι αυτοανακηρύχτηκε ηγέτης μετά τον σχεδιασμό της πραξικοπηματικής ανάληψης της εξουσίας που ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν οι προεδρικοί φρουροί του συνέλαβαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και τον απομόνωσαν στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Νίγηρας είναι ένα εξαιρετικά φτωχό έθνος αλλά με τεράστια κοιτάσματα ουρανίου. Έχει υποστεί τέσσερα πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960 και πολλές άλλες αποτυχημένες απόπειρεςπραξικοπήματος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δίνη της τζιχαντιστικής βίας, όπως οι γείτονές του.

Ο Μπαζούμ – ένας βασικός σύμμαχος της Δύσης στην καταπολέμηση της βίας στην υποσαχάρια Αφρική – ήταν ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης που διαδέχτηκε έναν άλλο, μετά την ανεξαρτησία.

Ο Τιάνι είναι πιστός σύμμαχος του πρώην προέδρου Μαχαμαντού Ισούφου, του προκατόχου του Μπαζούμ, ο οποίος τον διόρισε επικεφαλής της προεδρικής φρουράς το 2011.

Ο Μπαζούμ τον κράτησε στη δουλειά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ισούφου, ο οποίος υπηρέτησε δύο θητείες, αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πηγές κοντά στον Μπαζούμ.

Είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπαζούμ εξέταζε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον Τιάνι ως επικεφαλής της προεδρικής φρουράς.

Εν τω μεταξύ, ο Τιάνι άρχισε να αποφεύγει τις «επίσημες τελετές και δραστηριότητες» του προέδρου και έστειλε τον αναπληρωτή του συνταγματάρχη Ίμπρο Αμαντού Μπαχάρου, επίσης μέλος της νέας χούντας, να τον εκπροσωπήσει, δήλωσε πηγή κοντά στον Μπαζούμ.

«Γενναίος» και «δημοφιλής»

Μια άλλη πηγή κοντά στον έκπτωτο ηγέτη είπε ότι η αντικατάσταση του Τιάνι επρόκειτο να αποφασιστεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτόν τον μήνα.

Ο Τιανι κατάγεται από το Filingue, μια άνυδρη ζώνη περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Νιαμέ.

Έχει υπηρετήσει σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και του περιφερειακού μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS στην Ακτή Ελεφαντοστού καθώς και στο Σουδάν.

Το Filingue βρίσκεται στην ασταθή περιοχή Tillaberi, η οποία έχει δεχτεί επανειλημμένα επίθεση για σχεδόν οκτώ χρόνια από αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, καθώς και τζιχαντιστέςαπό τη γειτονική Νιγηρία.

Η τεράστια περιοχή, περίπου όσο η Νότια Κορέα, έχει περίπου 150.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι επικριτές του Τιανί λένε ότι είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά τα κοντινά του πρόσωπα τον περιγράφουν ως «γενναίο» και «δημοφιλή».

«Πώς θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τους άντρες του στο πραξικόπημα αν δεν του είχαν εμπιστοσύνη;» είπε ο Issa Abdou, μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Τιανί, υπό τις διαταγές του Ισούφου, «μεταμόρφωσε την προεδρική φρουρά σε μια ισχυρή μηχανή εξοπλισμένη με εξελιγμένα όπλα».

Ο 59χρονος βετεράνος έχει στο παρελθόν καταπνίξει αρκετές απόπειρες πραξικοπήματος, ιδίως το 2021 και το 2022.

«Ο στρατηγός Τιανί είναι ένας αξιωματικός που έχει αποδείξει τον εαυτό του στο πεδίο», είπε ο πρώην στρατιώτης Amadou Bounty Diallo.

Η νέα χούντα αποτελείται από ανώτερους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του Σαλίφου Μόντι, του πρώην αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων που απολύθηκε τον Απρίλιο.

Γαλλία: Αναστέλλεται η αναπτυξιακή βοήθεια στον Νίγηρα

Η Γαλλία ανέστειλε, με άμεση ισχύ, όλη την αναπτυξιακή βοήθεια που παρείχε στον Νίγηρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του αμυντικού συμβουλίου της με τη συμμετοχή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το Παρίσι «ζητά την επαναφορά της συνταγματικής τάξης» στον Νίγηρα, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ από τον στρατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Παπούα-Νέα Γουινέα, καταδίκασε χθες το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνο» για την περιοχή και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο Μπαζούμ.

Ο Νίγηρας ήταν ένας από τους τελευταίους συμμάχους της Γαλλίας στο Σαχέλ, μια περιοχή που μαστίζεται από αστάθεια και τζιχαντιστικές επιθέσεις. Η Γαλλία, οι δυνάμεις της οποίας αποχώρησαν από το Μαλί υπό την πίεση της στρατιωτικής χούντας σε αυτή τη χώρα, είχε αναπτύξει 1.500 στρατιώτες στον Νίγηρα, οι οποίοι συνεργάζονταν μέχρι τώρα με τον στρατό της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ