Η Βουλγαρία ανησυχεί για την παράταση της ρωσικής άσκησης στη Μαύρη Θάλασσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Τόντορ Ταγκάρεφ, εξέφρασε την ανησυχία του για την παράταση της ρωσικής άσκησης κατά δέκα ημέρες.

«Η Ρωσία διακόπτει τη ναυσιπλοΐα μην αφήνοντας τα ουκρανικά πλοία να περάσουν», είπε ο Ταγκάρεφ

«Ο καθορισμός ζώνης προειδοποίησης για τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται συνήθως για λίγες μέρες – όσο διαρκεί η ναυτική άσκηση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η προθεσμία των 10 ημερών με την ειδοποίηση της Ρωσίας έληξε χθες, αλλά, παρατάθηκε κατά άλλες 10 ημέρες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας στη βουλγαρική τηλεόραση nova.

«Αυτοί οι περιορισμοί δεν πρέπει να εφαρμοστούν από τη Ρωσία για να εμποδίσει την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εντελώς διαφορετικά καθεστώτα, για τις μεταφορές πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα των ουκρανικών αρχών για βοήθεια στις εξαγωγές σιτηρών, ο Ταγκάρεφ είπε ότι εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα, «θα συζητηθεί με τους συμμάχους μας που βρίσκονται στο παρακείμενο έδαφος της Μαύρης Θάλασσας και πιθανώς με εταίρους από το ΝΑΤΟ».

«Από το 2014 διεκδικούν θαλάσσιους χώρους γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την είσοδο στην Αζοφική Θάλασσα και οποιεσδήποτε παρόμοιες περιπτώσεις που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ταγκάρεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία παραβιάζει τη ναυσιπλοΐα μην αφήνοντας ουκρανικά πλοία να περάσουν.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ μικρή για κάθε χώρα για να έχει μια οικονομική ζώνη 200 μιλίων, αλλά υπάρχει σαφής ρύθμιση. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ενεργεί στην οικονομική της ζώνη, κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί σε αυτήν την υδάτινη περιοχή, είπε ο Ταγκάρεφ χωρίς να αναφέρει μια περίπτωση πριν από μια δεκαετία όταν υπήρξε παραβίαση στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας από Τούρκους.

Πριν από χρόνια, Τούρκοι λαθροθήρες εισήλθαν στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα, δεν σταμάτησαν με εντολή των βουλγαρικών συνοριακών αρχών και στη συνέχεια κίνησαν δικογραφία εναντίον των Βούλγαρων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι εκπλήρωσαν το καθήκον τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτει η Nova.

«Το ΝΑΤΟ όρισε στη στρατηγική αντίληψη την προστασία της Μαύρης Θάλασσας ως στρατηγική του προτεραιότητα, και αυτό ήταν το θέμα της συνάντησης στο Βίλνιους. Η Μαύρη Θάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία, τις μεταφορές, την οικολογία», πρόσθεσε ο υπουργός.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ