Γιατί η Αλβανία ήταν η τελευταία χώρα που αποσχίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία; (αλβανικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1711, ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας έκανε έκκληση στους σλαβικούς λαούς της Βαλκανικής να ενωθούν σε έναν κοινό εθνικό και θρησκευτικό αγώνα για την απελευθέρωση των ορθοδόξων χριστιανών και των σλαβόφωνων λαών από τον «ζυγό των ειδωλολατρών και των Οθωμανών», γράφει ο Αλβανός αρθρογράφος Χασάν Μπέλο.

Από αυτή την περίοδο, μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα ξεκινήσει μια αδιάκοπη σύγκρουση στον κυκλώνα της οποίας θα βρεθούν τα συμφέροντα και η περαιτέρω ύπαρξη του αλβανικού έθνους.

Βασικός στόχος της ρωσικής πολιτικής, εκτός από τη δημιουργία κοινού κράτους για όλους τους σλαβικούς λαούς, ήταν η πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτό το όνειρο θα μετατραπεί η αγωνία στους γερμανικούς λαούς και στη Δυτική Ευρώπη.

Το φάντασμα της σλαβικής αυτοκρατορίας θα κρατήσει αυτά τα κράτη ενωμένα για αρκετούς αιώνες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις διατήρησαν την Οθωμανική Κυριαρχία στην Ευρώπη και την προστάτευσαν από τη ρωσική επιθετικότητα.

Από τη σκοπιά της διπλωματίας και των γεωπολιτικών συμφερόντων αυτών των κρατών, η εξάλειψη των οθωμανικών κτήσεων από την Αδριατική μέχρι την Κωνσταντινούπολη θα άνοιγε προς συζήτηση τη διαίρεση των εδαφών αυτών, θέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της εξόδου των Σλάβων. (Ρωσία και Σερβία) στη Μεσόγειο. Αυτό το status quo διατηρήθηκε μέχρι τη Διάσκεψη των Πρεσβευτών στο Λονδίνο το 1913.

Για το λόγο αυτό, η Αγγλία και η Γαλλία θα ήταν δύο από τους κύριους υποστηρικτές και προμηθευτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με οπλισμό και οικονομικά μέσα στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), πόλεμο που έληξε με τη νίκη των Οθωμανών κατά της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων, η οποία εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακόμη και μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-1878, όταν οι Οθωμανοί έχασαν τον πόλεμο, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στο Συνέδριο του Βερολίνου διατήρησαν την κυριαρχία των οθωμανικών κτήσεων σε μια λωρίδα βαλκανικών εδαφών, που εκτείνεται από την Κωνσταντινούπολη έως την Αδριατική (η οποία περιλάμβανε τον Βόσπορο, τη Θεσσαλονίκη, τη Νοτοσλαβία και την Αλβανία). Ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη τέθηκε υπό τη διοίκηση της Αυστροουγγαρίας. Η Ευρώπη ήταν αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα σλαβικό κράτος να έχει λιμάνι στη Μεσόγειο.

Και το άρθρο στην Shqiptarja καταλήγει:

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που μέχρι τις 29 Ιουλίου 1913, όταν η Διάσκεψη των Πρέσβεων στο Λονδίνο αποφάσισε να αναγνωρίσει de jure το ανεξάρτητο κράτος της Αλβανίας, συνεχίσαμε να είμαστε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ