Αντιδυτική Συμμαχία στην Αφρική: Μία άκρως ανησυχητική εξέλιξη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο ενημερώθηκε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στον Νίγηρα στις 30 Ιουλίου 2023. Η ECOWAS στηρίζεται ανοιχτά από την Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλγερινά δημοσιεύματα μάλιστα θέλουν την συγκεκριμένη οργάνωση να είναι η προμετωπίδα για την γαλλική στρατιωτική εισβολή στον Νίγηρα, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση του πραξικοπήματος.

Η ηγεσία της Μπουρκίνα Φάσο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου, Αρχηγός του Κράτους, Λοχαγός Ibrahim Traore, και ο Πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου του Μάλι, συνταγματάρχης Assimi Goyota, κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη στις 27 Ιουλίου 2023, συμφώνησαν να να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον Νίγηρα ενάντια σε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας.

Παρόμοιες ενέργειες φαίνεται ότι κάνει και η Αλγερία, με ανάλογα δημοσιεύματα να ξεκαθαρίζουν ότι ο αλγερινός στρατός ήδη ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα της χώρας.

Έχει σταλεί αίτημα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τεχνική και στρατιωτική βοήθεια για την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.

Εάν η Ρωσία ανταποκριθεί, τότε ανοίγει ένα νέο μέτωπο στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης με απρόβλεπτες συνέπειες. Στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται και η Βάγκνερ, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή από τον τοπικό πληθυσμό, καθώς έχει συγκρουστεί με τις ισλαμιστικές οργανώσεις που τρομοκρατούσαν κυρίως τους κατοίκους στις αγροτικές περιοχές.

Παρόμοιες στάσεις παρατηρούνται και στην νότια Αφρική, παρότι η ηγεσία της κράτα αποστάσεις από την Ρωσία.

Τα πάντα φαίνεται ότι κρέμονται από μία κλωστή, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόφαση της Γαλλίας για το εάν θα εισβάλει στο Νίγηρα ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ