Έκπληξη Αμερικανών από την «πρώτη κινεζική αεροπορική άσκηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν διαδοχικά εκτάκτως την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, χθες, Δευτέρα 31 Ιουλίου, για την κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Κίνας και τα ΗΑΕ, επισημαίνοντας την έκπληξη των Αμερικανών σε αυτήν τη στρατιωτική εξέλιξη.

Αυτές οι ασκήσεις, που φέρουν το όνομα «Falcon Shield 2023», έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο, στην περιοχή Xinjiang, στη δυτική Κίνα.

Το υπουργείο δημοσίευσε μια σύντομη δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η εκπαίδευση θα είναι η πρώτη του είδους της μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων της Κίνας και των Εμιράτων και ότι στόχος της είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μονάδα των Εμιράτων που συμμετέχει σε αυτή την εκπαίδευση, ούτε τη διάρκεια ή το εύρος της, κάτι που αφήνει ανοιχτό το πεδίο για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες αργότερα.

Αυτή η άσκηση έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Κίνας.

Ο παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχει ενεργά σε πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας άσκησης Iron Union, η τελευταία έκδοση της οποίας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Από την πλευρά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΑΕ βασίζονται σε πολλά προηγμένα όπλα και εξοπλισμό των ΗΠΑ, όπως το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache.

Τα ΗΑΕ αγοράζουν όπλα που κατασκευάζονται στην Κίνα

Από την άλλη πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρούν προς το να βασίζονται σε όπλα που κατασκευάζονται στην Κίνα, καθώς χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα Wing Loong 1 και Wing Loong 2, τα οποία κατασκευάζονται από την Chengdu Aircraft Industry Group, μια αεροπορική εταιρεία που ανήκει έμμεσα στην κινεζική κυβέρνηση.

Το 2017, τα ΗΑΕ αγόρασαν επίσης αντιαρματικούς πυραύλους Blue Arrow 7 από την Κίνα.

Σημειωτέον ότι οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΑΕ γνώρισαν μεγάλη εξέλιξη, καθώς στην έκθεση Idex 2023 υπογράφηκε σημαντική συμφωνία για την αγορά αρκετών προηγμένων κινεζικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών L-15.

Αυτοί οι ελιγμοί αεροπορικής εκπαίδευσης εγείρουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και πολλά ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή συμμαχία των ΗΑΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εκπαίδευσης, τα μάτια θα παραμείνουν στραμμένα σε αυτό το σημαντικό στρατιωτικό βήμα και τον πιθανό αντίκτυπό του στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ