Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν γνώμη για την παρουσία τους στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με το Reuters.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον Νίγηρα, είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Σχολίασε επίσης την κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία για συγκεκριμένη απειλή για την Πολωνία ή άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «Wagner». Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Η Βαρσοβία έχει αναπτύξει περισσότερους από 1.000 στρατιωτικούς στα ανατολικά της σύνορα αφού οι μισθοφόροι του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να εκπαιδεύουν τις λευκορωσικές ειδικές δυνάμεις μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πολωνική επικράτεια, υπενθυμίζει το Reuters.

Η Γαλλία αποφάσισε να ξεκινήσει την εκκένωση των πολιτών της από τον Νίγηρα από σήμερα «ενόψει της κατάστασης στο Νιαμέι», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Περίπου 600 Γάλλοι κατοικούν αυτή τη στιγμή στον Νίγηρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσοι βρίσκονται σε διακοπές και εκείνοι που ζουν στη χώρα αλλά δεν βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εκεί, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γαλλία, μια πρώην αποικιακή δύναμη στην περιοχή και ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Μπαζούμ, φαίνεται να είναι πρωταρχικός στόχος για τον στρατό που τον ανέτρεψε.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πολίτες του στον Νίγηρα να επωφεληθούν από την πρόταση των γαλλικών αρχών να τους βάλουν στις πτήσεις εκκένωσης, μετέδωσε το Reuters.

Η Ισπανία, επίσης, προετοιμάζει την εκκένωση περισσότερων από 70 πολιτών της από τον Νίγηρα λόγω της κατάστασης που σχετίζεται με το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μαδρίτη ανέφερε ότι οι Ισπανοί θα πετάξουν από την ταραγμένη χώρα με αεροπλάνο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ