Τραγικός ο μηνιαίος απολογισμός πυρκαγιών για τον μήνα Ιούλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου 

Μηνιαίος απολογισμός πυρκαγιών (1.7 έως και 1.8)

Σωστό: «Συνολικά 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 10 ήταν εξαιρετικά μεγάλες – με εξίσου εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους. Οι 600 μόνο, έκαναν στάχτη 450.000 στρέμματα – ενώ οι εκτάσεις αυτές βγαίνουν πλέον από τον δασικό χάρτη, καθώς επίσης από το τοπίο της χώρας σε βουνά και πεδιάδες.

Γελοιοποιηθήκαμε διεθνώς, με το ανίκανο κράτος μας να μην είναι σε θέση να δικαιολογήσει ούτε καν την ανατίναξη των πυρομαχικών σε πτέρυγα μάχης στη Νέα Αγχίαλο – όπου ήταν εκτεθειμένη σε φωτιές, ενώ το έβλεπαν ακόμη και οι βοσκοί της περιοχής (!)

Στη Ρόδο, οι φωτιές κράτησαν 12 ημέρες, καταστρέφοντας πάνω από 200.000 στρέμματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 14,7% της έκτασης του νησιού χάθηκε – με ό,τι συνεπάγεται για τη συμμετοχή της Ρόδου στον πυλώνα «βιομηχανία του τουρισμού» της ελληνικής οικονομίας.

Η λύση που βρήκε ο πρωθυπουργός για την καταστροφή; Voucher για μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές σε όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών! Η λύση που βρήκε ο υπουργός εργασίας; Να πάει διακοπές με την οικογένεια του στη Ρόδο! Ενδιαφέρονται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων – για τίποτα άλλο.

Κάηκαν σπίτια, χωράφια και περιουσίες κατοίκων, για τα οποία πρέπει να γίνει κάτι. Εδώ και τώρα όμως. Δηλαδή να μην επαναληφθούν τα γνωστά στη Μάνδρα και στο Μάτι, όπου το κράτος άσκησε έφεση για να μην αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι – ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε την προσφορά του τουρισμού στην οικονομία το 2023 αλλά και το 2024, ως έτη αποκατάστασης.

Τέλος, έχουμε σε κακή σωματική κατάσταση 75 πυροσβέστες που, χωρίς να μιλάνε, στέλνουν ένα σαφέστατο μήνυμα: το ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό που αποκαλούμε πυρόσβεση στην Ελλάδα – πόσο μάλλον πρόληψη». #Μητσοτακης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ