Εντονες αντιδράσεις για τα φορτωμένα με βαριά αντικείμενα γαϊδουράκια και μουλάρια στην Υδρα – Ο Δήμαρχος απαντά πως αυτό είναι η καθημερινότητα του νησιού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή και θλίψη προκαλούν οι εικόνες με γαϊδουράκια φορτωμένα με βαριά αντικείμενα να παραπατάνε στους δρόμους της Ύδρας. Το υλικό που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο Instagram και δείχνει ένα από τα ζωάκια, φορτωμένο με ένα ψυγείο λες και είναι άψυχο φορτηγό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

IMG 8123 IMG 8122 IMG 8121

Η διευθύντρια της Ακαδημίας «Zero Stray Pawject», Σταματίνα Σταματάκου, σχολιάζοντας το συμβάν, σημείωσε ότι τα ζώα αυτά επιτρέπεται να σηκώνουν με βάση την κείμενη νομοθεσία μέχρι το 1/5 του βάρους τους.

«Μιλάμε για ζώα εργασίας, μήπως όμως ήρθε η ώρα το 2023 να ανοίξει μία κουβέντα για το ζήτημα να συντηρούμε ζώα εργασίας. Μας ταιριάζει ως κράτος;», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ιπποειδή.

Τι απαντά ο δήμαρχος Υδραίων

Ο Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος Υδραίων μίλησε σχετικά με το συμβάν. «Το να μιλάει κάποιος για κακοποίηση ζώων χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάτι νομίζω ότι είναι και ανεύθυνο αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας. Όταν κάποιος ασχολείται με την φιλοζωία πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει και τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Πάλι πέρυσι είχαμε το ίδιο περιστατικό, μιλούσαν για κακοποίηση σε γαϊδουράκι που ήταν μουλάρι. Είναι ζώα εργασίας, σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να κουβαλήσει το 1/5 του βάρους του, δηλαδή γύρω στα 100 κιλά. Μία ηλεκτρική συσκευή, όπως αυτή που φαίνεται στο βίντεο δεν ζυγίζει πάνω από 60 -70 κιλά. Έτσι δεν συντρέχουν ούτε νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου».

Ο ίδιος εξήγησε πως ακόμα και από την φωτογραφία φαίνεται ότι ο τρόπος που φορτώνεται το ζώο γίνεται με τρόπο ώστε να μην καταπονείται. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ύδρα είναι ένα νησί που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, είναι ένα νησί χτισμένο αμφιθεατρικά που εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιεί ζώα εργασίας για όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες»,σημείωσε και κατέληξε:

«Έτσι είναι πολύ βασικό κάποιος να καταλάβει την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι κακοποίηση ζώου, δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό είναι είναι η καθημερινότητα του νησιού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ