Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Έκτακτο χαράτσι στα υπερκέρδη των τραπεζών – Στην Ιταλια, οχι εδώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιταλίας να εγκρίνει αιφνιδιαστικά έναν έκτακτο φόρο στα «έξτρα κέρδη» των τραπεζών φέτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa Newswire, το νέο αυτό χαράτσι επιβάλλεται σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνονταν από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις. Ο φόρος θα μπορούσε να φέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στα κρατικά ταμεία.

Η Ιταλία συμφώνησε να φορολογήσει «τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και να υποστηρίξει στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη,  όπου εμφανίστηκε χωρίς τη Μελόνι.

Η απροσδόκητη αυτή κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Μελόνι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση της απόφασης αφέθηκε στον Σαλβίνι, ηγέτη του κόμματος Λέγκα και το πιο «ηχηρό μέλος» του κυβερνώντος συνασπισμού για πιο «λαϊκά ζητήματα».

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων ενίσχυσε τα έσοδα από δανεισμό. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo SpA και η UniCredit  αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο του έτους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω της ταχείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Μελόνι χρησιμοποίησε την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να επικυρώσει διάφορα θέματα που έμεναν σε εκκρεμότητα.

Ένα μέρος της νομοθεσίας αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας στο εξωτερικό. Δίνει στην κυβέρνηση πρόσθετες εξουσίες να ελέγχει τι μπορεί να μετακινηθεί στη σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών, της κυβερνοασφάλειας, της αεροδιαστημικής και της ενέργειας.

Πηγή: ot.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ