Πιο γνωστοί κι από την ίδια την ομάδα που υποστηρίζουν: Οι “οπαδοί” της Ντινάμο Ζάγκρεμπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι περισσότερο… διάσημοι κι από αυτήν την ομάδα που υποστηρίζουν. Το ξέρουν όλοι εκτός από την Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Αθήνα.

Στην ιστορία των οργανωμένων οπαδών έχει αποκτήσει «μυθικές» διαστάσεις το… ραντεβού του 2011 όπου με αφορμή τον αγώνα της Ελλάδας με την Κροατία οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντινάμο περίμεναν στο κέντρο της Αθήνας τους οπαδούς του Ολυμπιακού οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα της διασημότερης Σερβικής ομάδας που αποτελεί κόκκινο πανί για τους Κροάτες. Τελικά τα επεισόδια έγιναν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» όπου έγινε ο αγώνας.

Για πολλούς, ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κροατίας είχε αφορμή ένα ποδοσφαιρικό ματς, το ντέρμπι της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα!

Οι Bad Blue Boys ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου 1986 την εποχή που υπήρχε ενιαία Γιουγκοσλαβία. Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από την ταινία Bad Boys με τον Σον Πεν που γνώριζε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή.

Στα ματς του πρωταθλήματος φώναζαν συνθήματα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και υπέρ της ανεξαρτησίας της Κροατίας. Αποκορύφωμα τα επεισόδια στο Ζάγκρεμπ στο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα. Το ματς διακόπηκε από συμλοκές όχι μόνο στις εξέδρες, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο με Σέρβους και Κροάτες ποδοσφαιριστές. Ήταν 13 Μαΐου 1990 και για κάποιους ιστορικούς εκείνη τη μέρα αρχίζει ο εμφύλιος που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτησία της Κροατίας.

Ο ηγέτης της Κροατίας Φράνιο Τούζμαν ήταν υποστηρικτής της ομάδας. Ήρθε όμως σε κόντρα μαζί τους όταν αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της. Για λίγα χρονια η Ντινάμο Ζάγκρεμπ έγινε ΦΚ Κροάσια για να μη θυμίζει το κομμουνιστικό καθεστώς. Μόνο που οι οπαδοί της ομάδας μπορεί να μισούσαν ότιδήποτε θύμιζε το καθεστώς Τίτο και τον κομμουνισμό, αλλά στο όνομα δεν δέχονταν κουβέντα. Ο Τούζμαν δεν μπορούσε να πάει στο γήπεδο. Οι αποδοκιμασίες υπποχρέωναν τους τεχνικούς της τηλεόρασης να χαμηλώνουν τον ήχο για να μην ακούγονται οι αποδοκιμασίες. Φυσικά το όνομα Ντινάμο Ζάγκρεμπ επέστρεψε, ο Τούζμαν όμως δεν εμφανίστηκε ξανά στο γήπεδο της ομάδας που υποστήριζε από μικρός.

Οι Κροάτες βρίσκονται στον κατάλογο των 16 πιο επικίνδυνων οπαδών στον κόσμο. Οι ίδιοι το θεωρούν τίτλο τιμής. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΟΥΕΦΑ είχε απογορεύσει τη μετακίνησή της στην Αθήνα για το αποψινό ματς.

Στην Ελλάδα απέκτησαν στενές σχέσεις με τον Παναθηναϊκό από τον καιρό της μεταγραφής του εμβληματικού Βέλιμιρ Ζάετς στα μέσα της δεκατίας του ’80. Έγιναν στενότερες αργότερα με την ανεξαρτησία της Κροατίας όταν οι αντίστοιχοι οπαδοί του Ολυμπιακού ασπέκτησαν στενές σχέσεις με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, αλλά και Ρωσικών ομάδων.

Το μίσος για τους Σέρβους και τους Ρώσους αποδεικνύεται και από τις στενές σχέσεις με οργανωμένους οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) και Ντιναμό Τυφλίδας (Γεωργία). Στενές σχέσεις έχουν με τους οπαδούς της Ρόμα, τους «Φενταγίν», τους γνωστότερους οπαδούς στην Ευρώπη για τις ακροδεξιές απόψεις τους.

F 2

Άλλωστε με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία η εξέδρα τους στο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ, του γηπέδου που χρησιμοποιεί ως έδρα η Ντιναμό και η εθνική Κροατίας γέμισαν πανό εναντίον της Ρωσίας.

Έβλημά τους έχουν το μπουλντόγκ, ως απόδειξη της αποφασιστικότητας και της επιθετικότητας που τους διακρίνει.

Μια περιήγηση στο Ίντερνετ μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για το πόσο επικίνδυνοι είναι ακόμα και στα εκτός έδρας ματς.

F 1 e1691476515294

Μόνο οι δικές μας αστυνομικές αρχές δεν φαίνεται να προβληματίστηκαν για την εδώ παρουσία τους. Παρά τις πληροφορίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, έστω και χωρίς δικαίωμα να δουν τον αγώνα, ο χώρος γύρω από την Opap Arena ήταν χωρίς αστυνομική παρουσία, σε αντίθεση με αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος πέρσι όπου πολλές φορές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με οπαδούς της Ένωσης χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος και το βασικότερο χωρίς να υπάρχουν αντίπαλοι οπαδοί αφού οι μετακινήσεις απαγορεύονται στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ