Προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα ανοίγει η Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κάθε επισημότητα και χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «τεχνικό» και όχι «πολιτικό», η Ρωσία ανακοίνωσε μέσω του Πρέσβη της στη Λευκωσία, ότι τους επόμενους μήνες ανοίγει προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου.

«Σύντομα θα αρχίσει η παροχή προξενικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας», για τους Ρώσους πολίτες που διαμένουν στα Κατεχόμενα και δεν είναι και λίγοι.

Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass το οποίο μετέδωσε την είδηση, μιλάμε για περίπου 50.000 Ρώσους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη Μουράτ Ζιαζίκοφ, δεν υπάρχει πολιτική χροιά σε αυτή την απόφαση και ξεκαθάρισε ότι «με καθυστέρηση» κάνει η Μόσχα, αυτό που ήδη έχουν κάνει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με αντίστοιχα προξενικά γραφεία.

Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, οι κινήσεις της Μόσχας γίνονται σε «στενή συνεργασία» με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως δεν πρόκειται για κίνηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Παρόλα αυτά, στη Λευκωσία δεν είναι ακριβώς ενήμεροι για το τι συμβαίνει και ερευνούν τι ακριβώς ισχύει και τι όχι, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας.

Πάντως, ο παράνομος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουρούλογλου, μίλησε στο TRT Haber επιβεβαιώνοντας την είδηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται περί αναγνώρισης:

«Αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο. Η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην τβδκ. Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη τβδκ».

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σχολίασε ότι δεν έλαβε αίτημα για άνοιγμα προξενείου της Ρωσίας στα κατεχόμενα και πρόσθεσε πως «αν ανοίξει το γραφείο θα είναι καλό», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μας αναγνωρίζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ