Η εντολή των αρχών που οδήγησε στην τραγωδία: Άσ’τους, πάνε να κοιμηθούν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια λανθασμένη εκτίμηση για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν όλη την χώρα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και έφτασαν σαν κύριοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να τους αντιληφθεί και να τους σταματήσει κανείς ήταν ικανή να προκαλέσει το χάος και το μακελειό που ακολούθησε με θύμα των 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξέφρασαν την άποψη ότι το κομβόι των χούλιγκαν θα κατέληγε να περάσει τη νύχτα στα στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα έφτανε ποτέ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έτσι δεν δόθηκε η σωστή εντολή στους αστυνομικούς να είναι σε επιφυλακή και να προσέχουν τις κινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Νέα Φιλαδέλφεια φαίνεται να δόθηκε η εντολή «Άσ’ τους πάνε να κοιμηθούνε»! Με αυτή την εντολή φαίνεται πως…κοιμήθηκαν και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και έτσι δεν σήμανε ποτέ συναγερμός και δεν αποφεύχθηκε η τραγωδία.

Πώς χάθηκε η αυτοκινητοπομπή

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας με εντολή του επιχειρησιακού κέντρου πήγαν στα διόδια Ελευσίνας κλιμάκια της ΟΠΚΕ και αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων για προληπτικό έλεγχο οχημάτων με κροατικές πινακίδες. Ωστόσο, περίπου στις 20:15 κατόπιν εντολής ανώτατου αξιωματικού της ΓΑΔΑ το κέντρο διαβιβάζει να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από τα διόδια και να παραμείνει μόνο μία μηχανή της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.

Στις 21:15 το Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε το επιχειρησιακό κέντρο ότι η Ολυμπία Οδός εντόπισε αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες να κινούνται προς της Αθήνα. Ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στις 22:00 μέλη της Τροχαίας ενημέρωσαν το επιχειρησιακό κέντρο ότι τα 25-30 αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες στάθμευσαν στην άκρη της εθνικής οδού αμέσως μετά τα διόδια και ζήτησαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Ωστόσο, δόθηκε και πάλι εντολή να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς, όπως φαίνεται, το σχέδιο περιλάμβανε μόνο την παρακολούθησή τους από τη μηχανή της υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, η οποία τελικά έχασε τα ίχνη τους. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, η αυτοκινητοπομπή «διαλύθηκε», ορισμένα από τα αυτοκίνητα μπήκαν στην Αττική Οδό και άλλα κινήθηκαν μέσω της εθνικής προς Σκαραμαγκά, λεωφόρο Αθηνών κα.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα φαίνεται πως η ΕΛΑΣ έψαχνε μέχρι και τον φρουρό των γραφείων της Αττικής Οδού, με την ελπίδα ότι αυτός είχε αντιληφθεί τη διέλευση των χούλιγκανς.

Στις 22:24 τα οχήματα των χούλιγκαν βγήκαν από την Αττική Οδό στην έξοδο της λεωφόρου Κύμης και πάρκαραν στο ΟΑΚΑ. Εκεί εικάζεται ότι συνάντησαν τουλάχιστον 50 με 60 Έλληνες οπαδούς και μπήκαν στον ηλεκτρικό με κατεύθυνση τη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ