Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ για την φυλάκιση του Μπελερη: Εχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στο συνάδελφό μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή προς όλους τους δημάρχους – επικεφαλής Ενώσεων Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε σήμερα Παρασκευή 11/8 ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Με αυτή του την κίνηση, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης συμβάλει αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια για την απελευθέρωση, αρχικά, του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας και την αποκατάσταση, στη συνέχεια, της δημοκρατικής νομιμότητας, την παραμονή της συγκέντρωσης στη Χειμάρρα για την απελευθέρωσή του.

Η πλήρης επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ έχει ως ακολούθως:

«Ένας εκλεγμένος Δήμαρχος, ακριβώς όπως εσείς και εγώ, βρίσκεται στη φυλακή χωρίς κανένα νόμιμο και βάσιμο λόγο.

Φυλακίστηκε δύο ημέρες προ των εκλογών, εκλέχτηκε και παραμένει φυλακισμένος μέχρι να εκπέσει για τυπικούς λόγους του αξιώματός του.

Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να παραμείνουμε αμέτοχοι.

Αυτό συμβαίνει επί ευρωπαϊκού εδάφους και καταργεί αυτομάτως τις αξίες, τις αρχές και το σύνολο του ευρωπαϊκού νομικού μας πολιτισμού.

Εχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στο συνάδελφό μας.

Η παράνομη κράτηση του οδηγεί μεθοδευμένα στην έκπτωση από το αξίωμά του.

Η ανεκτική και φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κοινωνία μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει απαθής μπροστά στην κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών μας αρχών, πολλώ δε μάλλον όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Όλοι οι Δήμαρχοι να ενώσουμε τη φωνή μας και να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας ότι όταν η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας είναι φυλακισμένη κάτι συμβαίνει με τη Δημοκρατία στο σύνολό της στο Κράτος όπου συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα».

Όσον αφορά, εξάλλου, στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, το οποίο είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιό της στις 30/05, και ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του νεοεκλεγέντα (τότε) Δημάρχου Χειμάρρας, αναφέρονται τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή του στον προφυλακισμένο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και καλεί την Αλβανική Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση απελευθέρωσή του.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επισημαίνει στο ψήφισμά της ότι η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και η κράτησή του ακόμη και μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως νικητή στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει, πως δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία, αποφάσισε στις 13 Μαΐου 2023 την προφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 Φρέντι Μπελέρη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ