Βαρσοβία: Ο φράχτης στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολωνία θα επιτρέψει στους πολίτες της να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν το τείχος με συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

Οι Πολωνοί ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν υποστηρίζουν «την άρση του φράχτη στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας», είπε ο Μπλάστσακ.

Αν και η κατασκευή του συρματοπλέγματος επικρίθηκε από πολιτικούς της αντιπολίτευσης -κατά τη διαδικασία κατασκευής- τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση με τη Λευκορωσία ως στενό σύμμαχο της Ρωσίας, δεν υπάρχουν πολλές διαφωνίες.

Τέλος, η Πολωνία ανησυχεί για τις δραστηριότητες των μισθοφόρων της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ στη Λευκορωσία, καθώς και για τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του λευκορωσικού εδάφους.

Πέρυσι, η Πολωνία εξασφάλισε τα σύνορά της με τη Λευκορωσία μήκους 418 χιλιομέτρων με συρματοπλέγματα ύψους 5,5 μέτρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Μπλάστσακ είπε ότι η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει περίπου 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να υποστηρίξουν τη συνοριακή φρουρά.

«Θα φέρουμε τον στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να διώξουμε τον επιτιθέμενο, ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί», είπε.

Οι μισθοφόροι του Βάγκνερ έχουν πάει στη Λευκορωσία μετά τον τερματισμό της εξέγερσης στη Ρωσία στα τέλη Ιουνίου.

Πήραν αυτή την απόφαση στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του αφεντικού της Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Evropaelire

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ