Το πάει μέχρι τέλους ο Ράμα στη Χειμάρρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πάει μέχρι τέλους ο Ράμα στη Χειμάρρα. Ο υπάλληλος του Ερντογάν στα Βαλκάνια τεντώνει το σχοινί με την Αθήνα, χρησιμοποιώντας, τώρα, ένα ζήτημα που ο ίδιος δημιούργησε. Το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Παράλληλα, εμπαίζει την Αθήνα, αλλά και προσωπικά τον Ελληνα πρωθυπουργό, παραπλανώντας τον, ακόμα και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βίλνιους (Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ), ότι «το θέμα θα το λήξει ο ίδιος σύντομα», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «κυριακάτικης δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι ο Φρ. Μπελέρης χαίρει της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ διατηρεί στενή «φιλική» σχέση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο Ράμα (με τους Τούρκους συμβούλους του) κοροϊδεύει την Αθήνα, απροκάλυπτα. Οχι μόνο δεν το έληξε, αλλά μετά τη συνάντηση φρόντισε ώστε να αποδοθούν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας βαριές κατηγορίες, παραπέμποντας τον Φρ. Μπελέρη να δικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στα Τίρανα. Κανείς δεν βγαίνει αθώος από αυτό το δικαστήριο.

Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποστερήσει από τον Φρ. Μπελέρη κάθε δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, χρησιμοποιώντας τον αλβανικό εκλογικό νόμο, που αναφέρει ότι εάν εκλεγμένος δήμαρχος δεν ορκιστεί εντός τριμήνου από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών ή από την πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου εκπίπτει του αξιώματος και διατάσσεται επανάληψη των εκλογών. Εκεί θα το πάει ο Αλβανός πρωθυπουργός και κατά τα φαινόμενα θα το επιτύχει.

Χρόνια διαρκούς «απάθειας» της Αθήνας για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Τώρα η Αθήνα φαίνεται να σηκώνει το γάντι, αλλά εξίσου φαίνεται ότι είναι πολύ αργά.

Τη Δευτέρα (14/8) συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Με αφορμή αυτήν την ημέρα οι δημότες της πόλης πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση εναντίον των αποφάσεων της αλβανικής Δικαιοσύνης κατά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, αποστερώντας του το δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Σημείωμα προς άσχετους: Οι Ελληνες της Αλβανίας δεν είναι ομογενείς. Είναι γηγενείς Ελληνες που γεννήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στην Αλβανία κατά τη χάραξη των συνόρων.

Σύμφωνα με απολύτως διασφαλισμένες πηγές της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η Αθήνα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της στο θέμα Μπελέρη, ενεργώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν αποκλείεται, εκτός από το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, να ενεργήσει ακόμα και σε διμερές επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο θέμα της κινητοποίησης στη Χειμάρρα, η Αθήνα κινείται εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου, την ώρα που ο Ράμα παραβιάζει βασικές αρχές του.

Με βάση το Διεθνές Δίκαιο των συνθηκών, κάθε χώρα δεν μπορεί να υποστηρίζει διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις ή κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στο έδαφος άλλης χώρας και στρέφονται εναντίον της. Αυτό σημαίνει ότι στην κινητοποίηση δεν μπορεί να παρευρεθεί επίσημα πολιτική ή διπλωματική Αρχή της πρώτης χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ