Γκαλβαρίνο: Ο αλύγιστος ήρωας των γηγενών της Χιλής και ο ηρωικός θάνατος του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γκαλβαρίνο, ο θρυλικός πολεμιστής από τη φυλή των Μαπούτσε, εμφανίστηκε ως σύμβολο σκληρής αντίστασης κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του 1500 στη Χιλή. Αιχμάλωτος μετά τη μάχη της Λαγκουνίγιας το 1557, ο Γκαλβαρίνο αντιμετώπισε μια φρικτή μοίρα όταν ο Ισπανός κυβερνήτης Γκαρσία Χουρτάδο ντε Μεντόζα διέταξε τον ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού ως τιμωρία. Σε μια εκπληκτική επίδειξη περιφρόνησης, ο Galvarino πρόσφερε και το αριστερό του χέρι, το οποίο και αυτί ακρωτηριάστηκε ανελέητα από τους Ισπανούς κατακτητές.

Παρά τη βάναυση δοκιμασία του, το πνεύμα του Γκαλβαρίνο παρέμεινε αδάμαστο. Δεν αρκέστηκε απλώς στην επιβίωση, αλλά ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει να αγωνίζεται. Περίπου ένα μήνα αργότερα, εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά με μεγάλες λεπίδες δεμένες στους πήχεις του, εκεί που ήταν τα ακρωτηριασμένα χέρια του. Με τα νέα του αυτοσχέδια όπλα, οδήγησε 3.000 πολεμιστές Μαπούτσε στη μάχη του Millarapue εναντίον των Ισπανών, που αριθμούσαν 1.500.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, η κραυγή του Γκαλβαρίνο, “Κανείς δεν επιτρέπεται να φύγει παρά μόνο να πεθάνει επειδή πεθαίνεις υπερασπιζόμενος την πατρίδα σου!” αντήχησε σε όλο το πεδίο της μάχης καθώς κατευθυνόταν προς το ισπανικό στρατόπεδο. Αν και η μάχη τελικά έληξε με νίκη των Ισπανών λόγω της ανώτερης τεχνολογίας και των όπλων τους, η γενναιότητα και η αποφασιστικότητα του Galvarino άφησαν ανεξίτηλο σημάδι.

Η ακλόνητη αντίσταση του Γκαλβαρίνο συνέχισε να εκπλήσσει. Όταν συνελήφθη για άλλη μια φορά και αντιμετώπισε την εκτέλεση, του δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσει έλεος. Σε απάντηση, δήλωσε προκλητικά: «Προτιμώ να πεθάνω παρά να ζήσω όπως εσύ, και λυπάμαι μόνο που ο θάνατός μου θα με κρατήσει από το να σε κάνω κομμάτια με τα δόντια μου». Ο Γκαλβαρίνο γνώρισε ένα φρικιαστικό τέλος, καθώς τον ξέσκισαν τα σκυλιά καθώς στάθηκε πιστός στις αξίες του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η κληρονομιά του Galvarino άντεξε πολύ πέρα ​​από τη ζωή του. Ο μύθος του ενέπνευσε αμέτρητους πολεμιστές τα επόμενα 250 χρόνια, μέχρι το 1800, ώστε να πολεμήσουν ενάντια στην ισπανική καταπίεση και να αγωνιστούν για την ελευθερία. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με το ανυποχώρητο θάρρος και το αδάμαστο πνεύμα όσων αρνούνταν να κατακτηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ