Οπαδική βια: Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, μετά το τέλος της σύσκεψης για την οπαδική βία με τη συμμετοχή των και των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ).

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Πρωθυπουργού:

  • Στο στόχαστρο οι ομάδες, αλλά και ο Τύπος. Ζήτησε κοινή πανευρωπαϊκήαπόκριση με δημιουργία παρατηρητηρίου βίας.
  • «Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», είπε για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.
  • Για τις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη».
  • Απόφαση: «Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν οργανωμένο σύνδεσμο με έδρα την ΠΑΕ»
  • Η αστυνομία: «Συμφωνήσαμε με τους Big-4 ότι η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία θα έχει την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ».
  • Ύστατο μέτρο: Ο προσωρινός αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
  • «Η οπαδική βία ως άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και του περιθωρίου. Κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια μεταμφιεσμένος με αθλητικό μανδύα».

Τσέφεριν: «Αυτός είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς»

Ο Πρόεδρος της UEFA από την πλευρά του, είπε μεταξύ άλλων:

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω αυτών των φοβερών που συνέβησαν, λόγω της παράλογης βίας γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να ασκήσουν βία. Τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο λόγω φανέλας; Αυτός είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν βλακωδώς τις ιδέες τους. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και πέραν αυτής.

Ζητώ από όλους να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό, όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και από την κοινωνία. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ