Σε ύφεση και η Ολλανδία: Πως η πέμπτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε τους τελευταίους μήνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ολλανδική οικονομία, η πέμπτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε τα δύο τελευταία τρίμηνα, κάτι που σημαίνει ότι η Ολλανδία έχει εισέλθει επίσημα πλέον σε ύφεση.

Το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής (CBS) διαπίστωσε ότι η ολλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία οφείλεται στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές των τροφίμων και τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ολλανδία και τους εμπορικούς εταίρους της.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν 0,7% χαμηλότερες σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή με την ανεργία μόλις στο 3,6%-σχεδόν ιστορικό χαμηλό.

Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία μειώθηκε από τότε που έφτασε στο ανώτατο όριο του 14,5% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλός στο 6% περίπου, το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του CBS, Peter Hein van Mulligen, λέει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την τρομακτική λέξη «ύφεση».

Αυτή η ύφεση δεν είναι ένα οικονομικό κραχ, αντίθετα, είναι απλώς μια «περίοδος στασιμότητας» μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας, σύμφωνα με τον Van Mulligen.

«Στην πραγματικότητα, η ολλανδική οικονομία δεν αναπτύσσεται ή έχει αναπτυχθεί ελάχιστα για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, επομένως αυτό το τρίμηνο ταιριάζει σε αυτήν την εικόνα. Αλλά δεν ισχύει ότι η Ολλανδία βρίσκεται τώρα ξαφνικά στο χείλος μιας οικονομικής αβύσσου. Είναι μια περίοδος στασιμότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Van Mulligen.

Η Ολλανδία, η οποία προετοιμάζεται για γενικές εκλογές τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Ρούτε, ακολούθησε τη γειτονική της Γερμανία– τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – σε τεχνική ύφεση, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο παρουσίασαν ήπια ανάπτυξη 0,5% και 0,2% αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ