Έφη Οικονόμου: Η ωραία «κακιά» του ελληνικού σινεμά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνίδα ηθοποιός, που έγινε γνωστή κυρίως από τις ερμηνείες της στο ρόλο της «κακιάς» σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Η Έφη Οικονόμου ήταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ήταν γνωστή, κυρίως, από τις ερμηνείες της στο ρόλο της «κακιάς» σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Η Έφη Οικονόμου γεννήθηκε το 1938 στον Πειραιά. Πρωτόπαιξε στον κινηματογράφο το 1959 στο βουκολικό δράμα του Στέλιου Τατασόπουλου «Λύγκος ο Λεβέντης». Έγινε γνωστή σε ρόλους «κακιάς» («αντροχωρίστρας» ή «αντιζήλου») σε ταινίες μελό της δεκαετίας του 1960 («Το Φτωχόπαιδο», «Φτωχό μου σπουργιτάκι», «Η μικρή ζητιάνα», «Αστέρια στο βούρκο», «Ζωή γεμάτη πόνο», «Ο γυρισμός της μάνας», «Ο τίμιος δρόμος», «Ποιος θα κρίνει την κοινωνία» κ.ά.)

Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον οποίο θεωρούσε καλλιτεχνικό πατέρα της («Υπάρχει και φιλότιμο», «Ο Λαμπρούκος και οι λατρείες του»), ενώ έπαιξε σε αξιόλογες παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Τελευταία της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 1996 στο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» με τον Γιώργο Σίσκο.

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Εκείνες κι εγώ» (ΥΕΝΕΔ) ενσαρκώνοντας την Ελένη, τη γραμματέα του Ζάχου Δόγκανου (στο ρόλο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας). Μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις της ήταν στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Πάτερ Ημών» (ΑΝΤ1, 1995) υποδυόμενη τη «γιαγιά Αλεξάνδρα».

Τα τελευταία χρόνια παραθέριζε στο Διακοπτό, όπου στήριζε με διάφορους τρόπους την τοπική θεατρική ομάδα.

Η Έφη Οικονόμου άφησε την τελευταία της πνοή στις 3 Αυγούστου 2016, στο νοσοκομείο του Αιγίου, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα καρδιάς. Ήταν παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Χάρη Παναγιώτου.

sansimera.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ