Δικαιολογίες, γενικόλογα, φανφάρες, ανοησίες και μηδενική αυτοκριτική από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πέρασε καν από το μυαλό του Γιάννη Οικονόμου να παραιτηθεί μετά το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε σαν τραγική κατάληξη τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από το κροατικό τάγμα εφόδου, το οποίο πέρασε τα σύνορα ανενόχλητο, διέσχισε εκδρομικά τη μισή Ελλάδα, μπήκε στην Αθήνα και έκανε επίδειξη οπλισμού και κατέληξε έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, όπου πραγματοποίησε την μοιραία καταδρομική επίθεση.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για μια ακόμη φορά επέδειξε αλαζονική, προκλητική και θρασύτατη στάση, μεταθέτοντας όλες τα ευθύνες στην ελληνική αστυνομία, αφού πρώτα επανέλαβε ότι… δεν ήξερε τίποτα. Παρά τις πολυήμερες ενημερώσεις από σχεδόν όλα τα Βαλκάνια για την κάθοδο των νεοναζιστών Bad Blue Boys, παρά τις προειδοποιήσεις ακόμα και από ελληνικές υπηρεσίες.

«Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών και αστοχιών», σχολίασε στην ΕΡΤ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να υπενθυμίσει ότι για την Κυβέρνηση μόνη υπεύθυνη είναι η αστυνομία.

«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν «δεν θα είναι οι μόνοι» αλλά αναμένει την ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. για την απόδοση ευθυνών. «Αναδείξαμε την αποτυχία (σ.σ. της ΕΛ.ΑΣ.) από την πρώτη στιγμή και θα αποδώσουμε ευθύνες πολύ σύντομα».

Ποια είναι η δική του «ευθύνη», σύμφωνα με τον ίδιο; «Δική μου ευθύνη όπως την αντιλαμβάνονται είναι να δουλέψουμε ώστε να αναδείξουμε τι έγινε και να κάνουμε παρεμβάσεις, τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις ενίσχυσης δομών, αναδιοργάνωσης δομών, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας»!

Το πέταγμα της μπάλας των ευθυνών, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μια αλληλουχία λαθών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη Αστυνομία … Τα λάθη θα διορθωθούν. Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ … Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ που είναι περισσότερες από τις αποτυχίες θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο. Η ΕΛΑΣ οφείλει να αντιμετωπίζει το έγκλημα και την παραβατικότητα για να δίνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας

Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι. Στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά. Αναδείξαμε την αποτυχία από την πρώτη στιγμή και θα αποδώσουμε ευθύνες πολύ σύντομα. Η έρευνα, θα προχωρήσει σε βάθος και όπου απαιτείται».

Όσο για την κοροϊδία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέτρα για την οπαδική βία που ανακοίνωσε χθες και τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο (μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, χωρίς ποτέ να εφαρμοστούν), ο κ.Οικονόμου σχεδόν… κατάπιε τη γλώσσα του και ψέλλισε:

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα. Τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ