Η Τουρκια ιδρύει στρατιωτική βάση στη Λιβυη – Τα Τουρκικά ΜΜΕ μιλάνε για ενέργεια που θα κάνει νευρική την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Άγκυρα υπέγραψε κρίσιμη συμφωνία με τη Λιβύη και μίσθωσε το λιμάνι Αλ Κουμς για 99 χρόνια, για να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση, ένα βήμα, που όπως σχολιάζουν, «θα αναστατώσει την Ελλάδα», η οποία «δεν εγκατέλειψε τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο»!

Σύμφωνα με το tgrthaber.com, «εκφοβίζοντας με στρατιωτικές τεχνολογίες και κάνοντας εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκια υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει απήχηση στην Ελλάδα. Ενώ οι δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, η οποία προηγουμένως υπέγραψε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη, θα δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή τη φορά».

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, με τη στρατιωτική βάση στο λιμάνι που θα δοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σχεδιάζεται «η εδραίωση της κυριαρχίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η αύξηση του ελέγχου των τουρκικών χωρικών υδάτων και η διασφάλιση της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων»!

Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σχεδιάζεται ακόμα και η ανάπτυξητουρκικών εθνικών συστημάτων UAV/SİHA και συστημάτων αεράμυνας στη στρατιωτική βάση που θα εγκατασταθεί στην περιοχή.

Σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter και από τον γνωστό μας Τζιχάτ Γιαϊτζί, απόστρατο ναύαρχο, στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν και εμπνευστή του επεκτατικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας», ο οποίος ηγείται του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (TÜRK-DEGS).

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία μίσθωσε το λιμάνι Al Khums για 99 χρόνια για να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) θα δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στο λιμάνι, η οποία θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Χερσαίες Δυνάμεις.  Μαζί με το μισθωμένο λιμάνι, θα παρέχουν προληπτική άμυνα των περιοχών τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων».

RUSEN: Σχέδιο δημιουργίας «κράτους ενότητας» με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Όπως μεταδίδει από την πλευρά του το Haber7, η Τουρκία και η Λιβύη «συνεχίζουν να αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο με τα κοινά βήματα που κάνουν», ενώ παραθέτει τρομερούς ισχυρισμούς από το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών (RUSEN) με έδρα την Τουρκία, για το τι ακριβώς θα συμβεί με αυτή τη συμφωνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λιβύης που επικαλείται το Ινστιτούτο, η χώρα της Αφρικής στοχεύει στη δημιουργία μιας οικονομικής και πολιτιστικής ενότητας και ιδιαίτερα του στρατού, εγκαθιδρύοντας ένα μοντέλο «κράτους ενότητας» με την Τουρκία.

Επιπλέον, η Λιβύη επιθυμεί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που παράγονταιστη χώρα να διακινούνται μέσω της Τουρκίας και να δημιουργηθεί μια στρατηγική για τον σκοπό αυτό.

Εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο να ζητήσει Τούρκους δασκάλους, προκειμένου να διδάξουν την τουρκική ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία, στοχεύοντας τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία για το λιμάνι Αλ Κουμς, αναφέρθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, ωστόσο, και η ασφάλεια των εμπορικών πλοίων θα είναι υπό την ευθύνη της Τουρκίας.

«Με την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, το τουρκικό ναυτικό θα πολεμήσει ενεργά την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και την ασφάλεια στη Μεσόγειο», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του RUSEN το οποίο παραθέτει ακόμα πως «υποστηρίχθηκε επίσης ότι η Τουρκία θα μισθώσει το λιμάνι της Σύρτης για να εκκαθαρίσει τις τρομοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή»!

Αντιδράσεις στη Λιβύη

Σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti ο εκπρόσωπος της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Μοχάμεντ Χαμούντα δήλωσε ότι η σχετική για το λιμάνι Al Hums, δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

«Οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθινοί», είπε ο Χαμούντα.

Από τη πλευρά της, η δημοτική αρχή της πόλης Αλ Κουμς διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ήταν σταθερές στην απόρριψη των αναφορών.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τη ναυτική βάση που θα εγκατασταθεί στο λιμάνι στο Αλ-Κουμς ήταν αναληθείς, εξηγώντας ότι η συμφωνία για τη βάση επιτεύχθηκε μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Με λίγα λόγια επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αλλά όχι όλες τις πληροφορίες γύρω από αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ