Αμερικανοί διπλωμάτες: «Ούτε στη Μεγάλη Αλβανία, ούτε στη Μεγάλη Σερβία, καμία νέα χάραξη συνόρων»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στα Σκόπια δεν θεωρεί απαραίτητο να σχολιάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι στα Σκόπια και το Τέτοβο πριν λίγες μέρες, γιατί όπως λένε «είδαμε τα γεγονότα ως άχρηστα».

«Είδαμε τα γεγονότα ως άχρηστα και σας παραπέμπουμε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα για σχολιασμό», είπε η πρεσβεία στο portal indeks.mk.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζέφρι Χοβενιέ, μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ούτε τη «Μεγάλη Αλβανία» ούτε τη «Μεγάλη Σερβία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν υποστηρίζουν ούτε μια «μεγάλη Αλβανία» ή μια «μεγάλη Σερβία», ούτε υποστηρίζουν την επαναχάραξη των κρατικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων. Οποιαδήποτε απόπειρα να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγική και αποσταθεροποιητική. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, είπε ο Χοβενιέ», σημειώνει η «Gazeta Express» του Κοσόβου.

Η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Κούρτι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο εγχώριο και περιφερειακό κοινό και απέφυγε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφο στο Βελιγράδι είπε ότι θα αφήσει αυτή την ερώτηση για κάποιον άλλον ή στη «φαντασία σας»

«Θα αφήσω στη φαντασία σας τι μπορεί να σκεφτεί ο κόσμος για το γεγονός στο Τέτοβο ή να ρωτήσει κάποιον άλλο», είπε ο Χιλ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη του Κούρτι στο Τέτοβο.

Ο Χιλ είπε επίσης ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει να επιλύσουν όλα τα ζητήματα μέσω του διαλόγου των Βρυξελλών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλμπίν Κούρτι ήταν σε ανεπίσημη επίσκεψη στη χώρα χωρίς συναντήσεις με τον αρχηγό του κράτους, αλλά με κοινές δραστηριότητες με τους δημάρχους Τσαΐρ και Τέτοβο,  για τη μετονομασία ενός δρόμου στο δήμο Τσαΐρ και επίσκεψη στο ορεινό χωριό Βέιτσε στο Δήμο Τέτοβου. Η επίσκεψη προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στο κοινό, οι δήμαρχοι Μπιλιάλ Κασάμι και Βίσαρ Γκανίου δέχθηκαν ποινικές διώξεις για μη σεβασμό των κρατικών συμβόλων κατά την επίσκεψη του Κούρτι.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ