Το Λονδίνο απαντά στο ρωσικό δημοσίευμα για «αποστολή Ουκρανών δολιοφθορέων στην Αφρική»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Λονδίνο διέψευσε το ρεπορτάζ του TASS που ανέφερε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προετοιμάζουν μια ουκρανική ομάδα δολιοφθορέων που θα σταλεί στην Αφρική.

ff44be9d d940 411c a6a7 6416b9d91f97

Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης διέψευσε αυτήν την αναφορά που δημοσίευσετο επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη, σχετικά με τον ρόλο του Λονδίνου στη συγκρότηση ουκρανικής ομάδας που εκτελεί ανατρεπτικές αποστολές σε αφρικανικές χώρες.

Μάλιστα, το «TASS» ανέφερε ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών (MI6) είχε προετοιμάσει μια ομάδα 100 ουκρανών μαχητών για «επιχειρήσεις στην Αφρική με στόχο την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της ηπείρου».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούνταν πληροφορίες από στρατιωτική-διπλωματική πηγή που δεν κατονομάστηκε, σημειώνοντας ότι οι επιλεγμένοι στρατιώτες ήταν από «ουκρανικές εθνικιστικές ομάδες» και από «νεοναζί».

Ωστόσο, η βρετανική πηγή  επιβεβαίωσε στο BBC, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η ιστορία είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο στην εκστρατεία της Ρωσίας που βασίζεται σε παράλογες θεωρίες συνωμοσίας».

Όπως σημειώνεται, η Ρωσία επιδιώκει εδώ και χρόνια να ενισχύσει την επιρροή της στην Αφρική, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως εναλλακτική λύση στη Δύση σε ορισμένες χώρες της ηπείρου.

Οι ειδικές δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας «Βάγκνερ» έχουν αναπτυχθεί σε πολλές αφρικανικές χώρες και είδαν θετικά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στον Νίγηρα πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε πριν από δύο ημέρες με τον μεταβατικό Πρόεδρο του Μάλι, Asimi Goetia, την κατάσταση στην περιοχή του Αφρικανικού Σαχέλ, ιδιαίτερα την κατάσταση στον Νίγηρα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ