Αλβανία: Οι Αμερικανοί ανησυχούν για υποκλοπή στο σύστημα Tims, ζητούν επειγόντως έρευνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη συνάντηση ανακοίνωσε η ίδια η αμερικανική πρεσβεία με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, όπου λέγεται ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης επεσήμανε στον Μπάλα τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την επέμβαση στο σύστημα TIMS στην Κρατική Αστυνομία.

(Σημείωση: TIMS= Trafficking Information Management System)

Ο Μάρτιν ΜακΝτάουελ απηύθυνε έκκληση για γρήγορη και ολοκληρωμένη έρευνα τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των προσωπικών/ευαίσθητων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Αμερικανών πολιτών στην Αλβανία. Επίσης, έχει εκφράσει την ετοιμότητα των ΗΠΑ για υποστήριξη σε αυτές τις έρευνες.

«Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας στα Τίρανα, Μάρτιν ΜακΝτάουελ συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.

Συζήτησαν για τη συνεργασία ΗΠΑ-Αλβανίας για την επιβολή του νόμου και την υποστήριξη σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ο Επιτετραμμένος Μακ Ντάουελ σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την αναφερόμενη εισβολή στα συστήματα TIMS της κρατικής αστυνομίας.

2 103

Ενθάρρυνε μια γρήγορη και περιεκτική έρευνα και τόνισε τη σημασία της προστασίας των προσωπικών/ευαίσθητων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Αμερικανών πολιτών στην Αλβανία.

Ο ΜακΝτάουελ είπε επίσης στον Υπουργό Μπάλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το υπουργείο και την κρατική αστυνομία στην έρευνά τους», αναφέρεται στην ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στα κοινωνικά δίκτυα.

Αρχικά, την κλοπή των δεδομένων του συστήματος TIMS στην Κρατική Αστυνομία κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Φερντινάντ Ντερβίσι, όπου αυτή τη φορά δεν είχαν παρέμβει στο σύστημα οι Ιρανοί, αλλά οι ίδιοι οι Αλβανοί αστυνομικοί. Την κλοπή κατήγγειλε άλλος αστυνομικός, ο οποίος έστειλε e-mail στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, η κλοπή δεδομένων του συστήματος TIMS στην Αστυνομία του Κράτους έγινε από τον διευθυντή του Τμήματος Πληροφορικής, Έρβιν Μουτσά, ο οποίος στη συνέχεια τέθηκε σε αναστολή εργασίας. Εξήγαγε ολόκληρη τη βάση δεδομένων TIMS σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, ο Έρβιν Μούτσα πραγματοποίησε την κλοπή με δύο υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που ασχολούνται με τον κυβερνοχώρο. Μάλιστα, αναφέρεται ότι  η βάση δεδομένων του συστήματος TIMS εξήχθη για άγνωστους λόγους στην Κύπρο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ