Οι Ηνωμένες πολιτείες άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε ότι άρει το εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οικονομικό έτος 2024. Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι από την Κατεχόμενη Κύπρο αντέδρασαν στην παράταση της απόφασής τους από τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στους Ελληνοκύπριους, όπως αναφέρουν τα τουρκικά media.

Όπως σημειώνεται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για να επιτρέψει την έγκριση επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικών υλικών το οικονομικό έτος 2024, ανέφερε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται ετησίως.

Αφαιρείται το εμπάργκο όπλων

2 106

Ο Μίλερ ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικότητας και τεκμηρίωσης, ο Υπουργός Μπλίνκεν άρει τους αμυντικούς εμπορικούς περιορισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία το οικονομικό έτος 2024.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι κανονισμοί του διεθνούς εμπορίου όπλων της Τουρκίας θα τροποποιηθούν για να αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023. Ο Μίλερ διακοίνωσε ότι αυτός ο προσδιορισμός δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, αλλά απλώς μια «εκ νέου τεκμηρίωση του προσδιορισμού του οικονομικού έτους 2023».

Αντίδραση Τουρκοκυπρίων

Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι, σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ψευδοκράτους αναφέρεται ότι «Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε βάρος της αναστάτωσης της λεπτής ισορροπίας στο Νησί, κερδίζει δυναμική.

4 17

  Αυτή η κίνηση, μας έκανε για άλλη μια φορά να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη σημασία που αποδίδει στη σταθερότητα του νησιού και της περιοχής, τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά αύξησε τη στρατιωτική της συνεργασία με πολλές χώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αμφισβητούμε για άλλη μια φορά την ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη σημασία της να συνδέεται με τη σταθερότητα του νησιού και της περιοχής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τις επισκέψεις πολεμικών πλοίων

3 42

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι επισκέψεις των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διάφορους λόγους αντιμετωπίστηκαν με ανησυχία από την ηγεσία των Τουρκοκύπριων και ότι η συνέχεια των λιμενικών επισκέψεων είναι ανησυχητική για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο και ενθαρρύνουν τις στρατιωτικές προκλήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην περιοχή.

«Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε μαζί με την Τουρκία»

Καλούν, ακόμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν προκλητικά βήματα στον τομέα της άμυνας υπό το πρόσχημα της συνεργασίας με τους Ελληνοκύπριους και να τηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες στο νησί και την περιοχή.

 «Μπροστά σε αυτές τις ενέργειες, θα κάνουμε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, όπως πάντα, προς την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Επαναλαμβάνουμε ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί».

Η κατάργηση του περιορισμού των εξαγωγών στην Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με τον Νόμο του 2019 για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία για την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του 2020, η άρση του περιορισμού των εξαγωγών των αμυντικών προϊόντων των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία υπόκειτο σε δύο προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με αυτές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις προσπάθειές της να θεσπίσει κανονισμούς για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχό του και να αποτρέψει την είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Τα σχετικά εμπάργκο αίρονται σε ετήσια βάση εάν αναφέρουν ότι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τα απαραίτητα μέτρα μια φορά το χρόνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει ετησίως τη συμμόρφωση της κατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους προαναφερθέντες νόμους και την αναφέρει στο Κογκρέσο.

Anadolu

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ