Πρόεδρος Σερβίας: Ο Αλμπίν Κούρτι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σήμερα (χθες) ότι η πολιτική δημιουργίας μιας «Μεγάλης Αλβανίας» είναι μια διαδικασία που δεν θα σταματήσει και ότι ο πρωθυπουργός των προσωρινών ιδρυμάτων της Πρίστινα, Αλμπίν Κούρτι, δεν θα παραιτηθεί από την πρόθεση αυτή, γράφει το Tanjug.

«Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει ο κ. Κούρτι αυτό το θέμα. Υπάρχει πιθανότητα να μην το πετύχει γιατί θα του εναντιωθούμε κάποια στιγμή, με πολιτική επιχειρηματολογία, σοβαρότητα, αλλά και με σταθερότητα. Αλλά, δεν θα σταματήσει», είπε ο Βούτσιτς στη σερβική ραδιοτηλεόραση.

Αλμπίν Κούρτι: Θέλουμε να αλλάξουμε τη σημαία μας με αυτήν της Αλβανίας

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η σημαία και τα σύμβολα της «μεγάλης Αλβανίας» που επισημάνθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κούρτι στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έκανε την παρουσία του εκεί ο πρωθυπουργός των προσωρινών θεσμών της Πρίστινα.

Η Σερβία καλείται να μην απαιτήσει τίποτα για τους Σέρβους στο Μαυροβούνιο

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε σήμερα στο Μαυροβούνιο το 29% είναι Σέρβοι και ότι σύμφωνα με έρευνες μπορεί να είναι πάνω από το 30 τοις εκατό και ότι η Σερβία καλείται (από τη διεθνή κοινότητα) να μην ζητήσει τίποτα και να μην απαιτήσει τίποτα για τον σερβικό λαό που ζει εκεί.

«Μας ζητούν να μείνουμε σιωπηλοί, να μην απαιτούμε τίποτα για τους Σέρβους, αλλά απεναντίας στη Βόρεια Μακεδονία, είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους Αλβανούς που έχουν εκεί 24 τοις εκατό», ανέφερε συγκριτικά με την πολιτική που εφαρμόζεται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Σερβία είναι έτοιμη για τον χειμώνα

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη για τον επερχόμενο χειμώνα και ότι τα αποθέματα ενέργειας και τροφίμων είναι σε καλό επίπεδο και ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτό.

«Έχουμε ήδη περίπου 620 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Όπως στο Banatski Dvor όπως και στην Ουγγαρία, αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματά μας είναι καλά», δήλωσε ο Βούτσιτς στην RTS.

Προειδοποίησε ότι η Ουκρανία εμποδίζει επί του παρόντος το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ουγγαρία και ότι αυτό μπορεί να επιβαρύνει τη λεγόμενη Τουρκικό Ροή.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν θα είναι ένα βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη θα είναι ένα βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας.

Σέρβος πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη: «Υπερδύναμη η Τουρκία»

«Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε επαφή, όχι απλώς επαφή, αλλά να προσπαθήσουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη και πιστεύω ότι οι συνομιλίες στη Βουδαπέστη και η διμερής συνάντηση με τον Ερντογάν επιβεβαιώθηκε.

Θα είναι ένα βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Έχουμε σωστές, αξιοπρεπείς σχέσεις, αλλά είναι αλήθεια ότι η αποστολή πολεμικού υλικού στην Πρίστινα είναι κάτι που έχει βλάψει τις σχέσεις μας, και μίλησα με τον Ερντογάν στο τηλέφωνο για αυτό  με έναν ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο.

Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα περαιτέρω βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μας και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τον Ερντογάν στη Σερβία», δήλωσε ο Βούτσιτς στη RTS.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ