Εφιαλτική η νύχτα στην Αλεξανδρούπολη – Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και δεκάδες στρέμματα γης έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, τις οποίες ευνοούν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική λίγο πριν τις 7 το πρωί το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς κινείται προς τους οικισμούς Λουτρό και Αγνάντια, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό, αλλά τελικά δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, ενώ ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις τόσο από την Αττική όσο και από άλλες περιφέρειες της χώρας.

alexahelikoptero jpg

Ειδικότερα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί, ενώ στην περιοχή σπεύδουν και τρία ακόμα πλωτά σκάφη.

Συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, συνδράμουν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα και βυτιοφόρα οχήματα αλλά και οχήματα γενικής χρήσεως.

Για την κατάσταση της φωτιάς μίλησε στο OPEN ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, τονίζοντας πως «η φωτιά άλλαξε πολλές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελπίζω σήμερα να είναι μια καλύτερη ημέρα». Πλέον η φωτιά κατευθύνεται ανατολικά προς την Εθνική Οδό.

Κανονικά η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής η Αστυνομία.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση της Πυροσβεστικής είχε επικεντρωθεί στους οικισμούς Λουτρό, Αγνάντια και Νίψα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.
Τουλάχιστον πέντε σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Αετοχώρι και τέσσερα στο χωριό Πεύκα, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε αυτοκίνητα. Στο Αετοχώρι μάλιστα κάηκε ολοσχερώς και μία ιστορική εκκλησία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, ζημιές έχουν υποστεί και επιχειρήσεις από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή.

Στο νοσοκομείο ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Αργά χθες το βράδυ, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας, ένιωσε έντονη αδιαθεσία που πιθανόν οφείλεται στις αναθυμιάσεις της μεγάλης φωτιάς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επίσης τρεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Οκτώ οικισμοί εκκενώθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν μηνύματα από το 112 για την εκκένωση οκτώ οικισμών της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι των οικισμών Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκαεγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Παράλληλα μήνυμα καλούσε τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκκένωση του Καταφύγιου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα 81 σκυλιά να μεταφερθούν με ασφάλεια στο γήπεδο του Άβαντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ