Αλεξανδρούπολη: Απρόβλεπτη η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενναία μαχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη που ξεκίνησε χτες πρωινές ώρες από την περιοχή της Μελίας και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, πέρασε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, έκαψε σπίτια σε οικισμούς και δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, λόγω και των πολύ πυκνών καπνών.

Οι αναζωπυρώσεις – λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή – δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Από νωρίς το πρωί η πύρινη λαίλαπα καίει στους οικισμούς Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι χθες τουλάχιστον πέντε σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Αετοχώρι και τέσσερα στο χωριό Πεύκα, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε αυτοκίνητα. Ολοσχερώς καταστράφηκε και η ιστορική εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών όμως θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η προσπάθεια για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, όμως μετά την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όλη τη νύχτα, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα προς τα δυτικά και βόρεια και ειδικότερα προς Αγνάντια και Νίψα.

Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που κρατούν πολύ ψηλά τον κίνδυνο και την ανησυχία των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Νέες αναζωπυρώσεις

Οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυροσβεστών εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ στην υπόλοιπη έκταση της πυρκαγιάς αντιμετωπίζονται πολλές διάσπαρτες εστίες.

Ειδικότερα, μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές. Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, τόνισε πως το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης.

Σημείωσε επίσης ότι «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια και γι’ αυτό έχει δοθεί στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο κ. Αρτοποιός επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ