Χάος και απελπισία στην Αλεξανδρούπολη από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Απειλούνται χωριά, αναφορές για καμένα σπίτια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άκαρπες εξακολουθούν να αποβαίνουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο οι αγωνιώδεις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Σάββατο στην περιοχή της Μελίας στην Αλεξανδρούπολη, καθως οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο τους προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα, γεγονός που πιστοποιεί πως η αποψινή νύχτα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη, με δεκάδες ακόμη ανθρώπους να ετοιμάζονται να την περάσουν μακριά από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο να μαίνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών. Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, καθώς και η ιστορική εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Αετοχώρι.

alexandroupoli fotiaa jpg

Όσον αφορά στη μάχη με τις φλόγες στον οικισμό του Λουτρού, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, με την πυρκαγιά να περνά μέσα από αυλές σπιτιών, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και κάνοντας φραγμό με τα πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή εθελοντών, δυνάμεων ΟΤΑ και στρατού.

Στο χωριό Δωρικό, το οποίο είχε εκκενωθεί από χθες, η φωτιά, η οποία προσέγγισε από δυο μέτωπα, έχει φτάσει μέσα στις αυλές των σπιτιών, ενώ υπάρχουν αναφορές και για καμένα σπίτια. «Υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε Νίψα και Δωρικό, υπάρχει ψηλό θερμικό φορτίο… Η φορά του ανέμου διαρκώς μεταβάλλεται», επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, με πολλές εστίες. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν δυνατοί άνεμοι ισχύος 6 με 7 Μποφόρ, ενίοτε και ριπές 8 Μποφόρ και είναι δύσκολο να ελέγξεις τα μέτωπα».

Όπως τονίζεται την ίδια ώρα από την Πυροσβεστική, το μέτωπο που ανησυχεί περισσότερο είναι βόρεια της Αλεξανδρούπολης, προς τη Νίψα, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, χωρίς, μέχρι στιγμής, να τα καταφέρνουν. Στα 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, όμως, έχουν φτάσει οι φλόγες στο μέτωπο που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία στην έκταση μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης, με πυροσβέστες, εθελοντές, στρατιώτες και αστυνομικούς να κάνουν ό,τι μπορούν, για να προστατέψουν ζωές και περιουσίες.

Μάλιστα, κοντά στο χωριό Απαλό, στην περιοχή Λάκκα, συνεργείο του MEGA, παγιδεύτηκε μαζί με ένα ζευγάρι ντόπιους, στο μαντρί τους και χρειάστηκε η επέμβαση πυροσβεστών και  αστυνομικών, για να τους απεγκλωβίσουν και να τους οδηγήσουν σε ασφαλές σημείο. Δυστυχώς τα ζώα που υπήρχαν στο μαντρί δεν κατάφεραν να σωθούν.

Οι ενισχυμένες δυνάμεις που επιχειρούν πλέον στην ευρύτερη περιοχή, είναι 198 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα (το ένα εκτελεί χρέη συντονισμού τους), ενώ, παράλληλα, συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, της ΕΛ.ΑΣ. (55 αστυνομικοί με 25 περιπολικά και πέντε μοτοσικλέτες), της Περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες.

Νέα διακοπή κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που μένεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή, με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ανακοινώνει πως η κυκλοφορία διακόπηκε από το ύψος του κόμβου Αρδανίου, έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ