Νεα νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Ρημαγμένα χωριά, χαμένες περιουσίες, ανησυχία για τη ΒΙΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δώδεκα συνολικά οικισμοί έχουν εκκενωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες Σάββατο στη Μελία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη για δεύτερο 24ωρο, με τους πυροσβέστες, τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους εθελοντές και τους πολίτες που μάχονται για την κατάσβεσή της, να βιώνουν μια δεύτερη εφιαλτική νύχτα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι φλόγες εξακολουθούν να πολιορκούν πολλά χωριά, ενώ δεκάδες σπίτια, αυτοκίνητα και αγροτικές μονάδες και μια ιστορική εκκλησία έχουν γίνει στάχτη, με ανθρώπους να κλαίνε τους κόπους μιας ζωής. Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εξάλλου, χρειάστηκε να μεταφερθούν επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή,  πέντε εκ των οποίων διακομίστηκαν επειδή παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ένας γιατί τραυματίστηκε στα πόδια του, ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια και ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, ενώ ο εθελοντής πυροσβέστης διακομίστηκε λόγω εγκαύματος στο ένα του χέρι.

alexandroupoli fotia nyxtaa jpg

Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Φερών, η οποία κλείνει κατά διαστήματα, ενώ κλειστή παραμένει η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων. Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα. Τα πιο επικίνδυνα φαίνεται να είναι αυτό που κινείται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Δορίσκο και από τον Δωρικό προς Νιψα. Το τρίτο μέτωπο μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη θεωρείται πλέον διαχειρίσιμο. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός , εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη στη Νιψα, το Δωρικό και τον Άβαντα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην περάσει στη Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη, λένε κάτοικοι στην ΕΡΤ.

Ύφεση παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην Αμφιτρίτη καθώς τα εναέρια μέσα με συνεχείς ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες που λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα είχαν φθάσει στα 200 μέτρα από το χωριό. Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ