Ο Αλμπίν Κούρτι θα δείξει συμπαράσταση στην Αλβανία και να μην πάει στη συνάντηση της Αθήνας; αναρωτιέται αλβανικό δημοσίευμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάλεσε τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα στην άτυπη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, σχετικά με τον εορτασμό της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το βασικό νομικό έγγραφο της επίσημης δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή και ασφάλεια της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής μας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Ο Μητσοτάκης διοργανώνει τη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και άλλων βασικών προσωπικοτήτων της ΕΕ, αλλά, συμμετέχουν, επίσης, οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι των Βαλκανίων, ανάλογα με την πρωταρχική καταλογιστική τους θέση στα αντίστοιχα κράτη.

Η Αλβανία διαχωρίστηκε από τον Ράμα και η πρόσκληση δόθηκε στον Πρόεδρο Μπεγκάι, ο οποίος φαίνεται ότι αυτή τη φορά ανέλαβε μια από τις νέες φημολογούμενες πράξεις μιμούμενος τον πρωθυπουργό, απορρίπτοντάς την.

Είτε έκανε καλό είτε κακό, η ευθύνη παραμένει στους συμβούλους του, αλλά φαίνεται ότι ενήργησε με ψυχραιμία.

 Η «Καθημερινή» έγραψε ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ένας διπλωματικός τρόπος για να δείξει όχι μόνο στον Ράμα, αλλά και σε άλλους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται σε θέματα αρχής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη που θεωρεί ότι παραβιάζονται από την Αλβανία, γράφει η ελληνική εφημερίδα.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να τα παραβλέψει όλα αυτά;

Τότε, γιατί κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, μετά τη δήλωση του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος ξέσπασε σε κατηγορίες κατά των ελληνικών αρχών μετά το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, όπου ένας 29χρονος Έλληνας οπαδός μαχαιρώθηκε κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ από το  ακραίο γκρουπ «Bad Blue Boys», που υποστηρίζουν τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Για την Αλβανία δεν ακολουθήθηκε αυτή η λογική, αλλά ο εξοχότατος (πρόεδρος Αλβανίας) Μπεγκάι έπρεπε να ήταν εκεί και να τους πει κάποια πράγματα από κοντά. Τουλάχιστον όσον αφορά τις ασυμμετρίες μας.

Στην Ελλάδα αρέσουν οι ασυμμετρίες

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Αλβανό πρωθυπουργό στο γραφείο του στην Αθήνα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ επιβλήθηκε αμοιβαιότητα στον Πρωθυπουργό.

 Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωνε από τη Χιμάρα:  «Ευχαριστώ τους Χειμαρριώτες που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις καρδιές τους».

Όχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση από τα επίσημα Τίρανα για αυτή τη συμπεριφορά, αλλά οι στολισμοί με την υπέροχη ελληνική σημαία έγιναν σεβαστοί στο μέγιστο.

Θα ήταν σημαντικό να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η Χειμάρρα είναι μια γλωσσική μειονότητα.

Και φτάνουμε στα παράδοξά μας:

Ο Μπερίσα και άλλοι που προσπαθούν να κερδίσουν πόντους θα πρέπει να θυμούνται ότι έχουν και αυτοί τη δική τους συμβολή σε αυτήν την ασυμμετρία των σχέσεων με τη δουλοπρέπειά τους, και είναι ακόμα η σειρά του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι να δείξει στην Αθήνα την επίσημη στάση με αξιοπρέπεια, όταν αυτή η χώρα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.

 Παρά τις καλές σχέσεις των τελευταίων ετών και την πεποίθηση του Οσμάνι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε καλό δρόμο με την Πρίστινα, η επίσημη Αθήνα φαίνεται να μην αναγνωρίζει το Κόσοβο για πολλά χρόνια ακόμη.

 Ίσως, θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση στον Κούρτι κάτι για να αποδείξει τον αλβανισμό του (που για αυτόν κόπτεται), είναι να εγκαταλείψει τον Μητσοτάκη σε αυτή την περίπτωση, για να του δείξει ότι ο Δρόμος προς την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι εξαρτώμενος.

 Ίσως ακόμη και ο Μπεγκάι, θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία με την άρνησή του να δείξει και να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές τις ανώμαλες ασυμμετρίες μεταξύ μας.

Πρέπει να τους υπενθυμίσει την εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει ακόμη με την Ελλάδα και να τους αντιμετωπίσει.

Ίσως,  τελικά, ο Κούρτι θα μπορούσε να δείξει μια τέτοια στάση. Να δείξει σεβασμό στην Αλβανία και να αρχίσει το λιώσιμο των πάγων (μεταξύ μας).

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ