Αμφίβολη η τύχη της αμερικανικής βάσης στο Νίγηρα που ελέγχει όλη τη δυτική Αφρική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική προσοχή εστιάζεται στην τύχη της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Νίγηρα, υπό το πρίσμα των πολιτικών και επιτόπιων εξελίξεων στη χώρα, και σύμφωνα με αμερικανικό ινστιτούτο, ανακύπτουν ερωτήματα για το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη μεγάλη βάση drones , όπου παρακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα τρομοκρατών από χώρες της Δυτικής Αφρικής από τα σύνορα της Λιβύης, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στον Νίγηρα άρχισαν να στρατολογούν εθελοντές για να πολεμήσουν μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), λίγες μέρες αφότου η τελευταία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «εφεδρικής δύναμης» για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

 Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι – και τα δύο βρίσκονται υπό την κυριαρχία της στρατιωτικής χούντας – απείλησαν να πολεμήσουν στο πλευρό των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα εάν κινηθεί η ECOWAS.

2 112

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις έχουν ρίξει φως στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν μια μεγάλη βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που οι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητη για περιφερειακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, λέει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών Quincy που δημοσίευσε ρεπορτάζ στο περιοδικό του.

Η βάση Al-Masirat βρίσκεται κοντά στη βόρεια πόλη Αγκαντέζ και είναι το κύριο σημείο εκτόξευσης για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις πληροφοριών και επιτήρησης της Ουάσιγκτον στη Δυτική Αφρική.

Ο στόλος των αμερικανικών drone έχει ανασταλεί στην περιοχή μετά το πραξικόπημα, μετά την απόφαση της στρατιωτικής χούντας να κλείσει τον εναέριο χώρο της Νιγηρίας.

Το 2002 δημιουργήθηκε η αμερικανική βάση

 Η αμερικανική παρουσία στον Νίγηρα χρονολογείται από το 2002, όταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους ξεκίνησε τον λεγόμενο «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Η ιδέα ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινούσαν έναν προληπτικό πόλεμο και θα προσπαθούσαν πραγματικά να ξεριζώσουν την πηγή πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων», εξήγησε η Stephanie Saville, συνδιευθύντρια του Costs of War Project στο Πανεπιστήμιο Brown στο Quincy Institute.

Το ινστιτούτο αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον ξόδεψε 110 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της βάσης κοντά στο Agadez και έχει διοχετεύσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στη χώρα από το 2012.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφιερώσει επίσης σημαντικό χρόνο στην εκπαίδευση των Νιγηριανών αξιωματικών και στην παροχή βοήθειας σε αποστολές που στοχεύουν στην εκρίζωση απομάκρυνση τρομοκρατικών ομάδων από τη χώρα. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1.100 Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα.

Με τη σειρά του, ο δημοσιογράφος Νικ Τόρες εξήγησε ότι υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι η αμερικανική παρουσία στον Νίγηρα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της χώρας. Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί δραματικά από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τουλάχιστον πέντε από τους ηγέτες της χούντας έχουν λάβει εκπαίδευση από τον αμερικανικό στρατό, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική επιρροή έχει κάνει ελάχιστα για να ενθαρρύνει τον σεβασμό της δημοκρατίας στον Νίγηρα.

Η υπάρχουσα αστάθεια συνδέεται με την κατάρρευση του λιβυκού κράτους

Το Ινστιτούτο Quincy υπενθύμισε τα αίτια των κρίσεων στο Σαχέλ, τονίζοντας ότι πολλά από τα συνεχιζόμενα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή χρονολογούνται από το 2011 όταν το ΝΑΤΟ επενέβη στη Λιβύη, τον βόρειο γείτονα του Νίγηρα.

3 43

Νιγηριανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε άσκηση ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια άσκησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κοντά στο Agadez, Νίγηρας.

Και ότι «η τρέχουσα αστάθεια συνδέεται με την κατάρρευση του λιβυκού κράτους το 2011, που οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των όπλων και των ένοπλων μαχητών στην περιοχή».

Με άφθονα όπλα στη μαύρη αγορά, τρομοκρατικές ομάδες έχουν δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ, ανοίγοντας την πόρτα σε μια σειρά στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε δίλημμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσουν τη συνεργασία με τον Νίγηρα βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Πεντάγωνο δεν θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα με δική του βούληση.

«Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτή η αποστολή είναι να μας ζητήσει η κυβέρνηση του Νίγηρα να φύγουμε», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι το στρατιωτικό συμβούλιο επέλεξε να μην δώσει μάχη με την Ουάσιγκτον μέχρι στιγμή για τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας αλλά απαίτησε να φύγουν οι γαλλικές δυνάμεις από τη χώρα. Από την πλευρά του, το Παρίσι αρνήθηκε να αποσύρει 1.500 στρατιώτες που βρίσκονταν αυτή τη στιγμή στον Νίγηρα με την αιτιολογία ότι οι όποιες αποφάσεις του στρατιωτικού συμβουλίου είναι παράνομες.

Ωστόσο, αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να φύγουν εάν οι στρατιωτικές απειλές από την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής γίνουν πραγματικότητα.

Η Σάρα Χάρισον της International Crisis Group σημειώνει ότι «σε περίπτωση εισβολής είναι πιθανό να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν για να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους. Μια άλλη κατάσταση που θα μπορούσε να αναγκάσει τους Αμερικανούς στρατιώτες να φύγουν – ή τουλάχιστον να μειώσουν τον ρόλο τους στη χώρα – είναι εάν η στρατιωτική χούντα καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία.

(BBC arabic, al Jazeera, al Wasat)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ