Καίγονται Εύβοια, Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη είναι η μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες και οι εθελοντές σε Εύβοια, Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη όπου τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα και οι φλόγες «γλύφουν» αυλές και σπίτια. Μέσω του 112 έχουν ήδη εκκενωθεί πολλές περιοχές και οικισμοί.

Μεγάλη είναι η ένταση της φωτιάς που ξέσπασε πριν από περίπου μία ώρα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στα Ψαχνά της Εύβοιας. Παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους.

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Από παντού πετάγονται φλόγες. Είναι δραματική η κατάσταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, καθώς η πυρκαγιά πλέον προχωρά προς κατοικημένες περιοχές και έχει κατεύθυνση προς την περιοχή της Αρτάκης. Από το 112 εστάλησαν πριν από λίγο μηνύματα προς τους κατοίκους των Νότιων Ψαχνών και της Βόρειας Αρτάκη να κατευθυνθούν προς τα Ψαχνά και το κέντρο της Αρτάκης, αντίστοιχα, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή.

Στα μέτωπα της φωτιάς έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και προσπαθούν να κόψουν την πορεία της. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών προτείνουν στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να χρειαστεί να εκκενώσουν τους οικισμούς, καθώς το μέτωπο της φωτιάς συνεχώς μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής στην φωτιά επιχειρούν 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 62 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα, αρκετοί εθελοντές, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, όπως επίσης και μηχανήματα της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Βοιωτία: Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σαράντη Βοιωτίας – Νεκρός κτηνοτρόφος

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι στο Σαράντη της Βοιωτίας να τροφοδοτούν το μέτωπο της φωτιάς παρά το γεγονός ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο κυρίως από περιοχές που είναι τροχόσπιτα και ποιμνιοστάσια ενώ όπως είναι γνωστό ένας βοσκός έχει χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 80χρονος βοσκός αφού πήρε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα .Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι έχασε τη ζωή του πιθανά από αναθυμιάσεις.

Όπως έγινε γνωστό η γυναίκα του επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων για να το πληροφορήσει ότι ο σύζυγός της πήγε στο ποιμνιοστάσιο και έτσι έσπευσαν εκεί οι πυροσβέστες όπου τον βρήκαν νεκρό χωρίς όμως να έχει φτάσει εκεί η φωτιά.

Αυτή την ώρα η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς κ. Φάνη Σπανό «οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο έχουμε προλάβει και έχουμε εγκαταστήσει σε καίρια σημεία τις επίγειες δυνάμεις ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς δύο ελικόπτερα. Η ένταση της φωτιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να σταματήσουμε την καταστροφική της πορεία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Σπανός.

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – «χιονίζει» στάχτη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Πυρκαγιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε προ ολίγου και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο έχει φτάσει στις παρυφές της Δαδιάς θέτοντας υπό άμεση απειλή το περιώνυμο δάσος που είχε πληγεί καίρια πέρυσι από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα -πεύκης κυρίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ