Θρίαμβος για την προσωπική ατζέντα Μητσοτάκη, τραγωδία για τα εθνικά συμφέροντα, η επίσκεψη Ζελενσκι στην Αθήνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύσκολο γρίφο εξελίσσεται η επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα. Τόσο για λόγους διαδικαστικούς, όσο και για πιο σημαντικούς λόγους ουσίας.

Κατ΄αρχήν, τα διαδικαστικά. Ακόμη και τώρα, οριστική επιβεβαίωση της άφιξης Ζελένσκι στην Αθήνα από την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Υποτίθεται για λόγους ασφαλείας. Με τη διαφορά ότι απ’ ότι αποδεικνύεται το «μυστικό» έχει διαρρεύσει. Και μάλιστα στους μόνους που υποτίθεται ότι απειλούν την ασφάλειά του, δηλαδή τους Ρώσους. Η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε πριν από τρεις μέρες στο ημιεπίσημο ρωσικό πρακτορείο, Ria Novosti. Τόσο καλά προφυλαγμένο ήταν το μυστικό…

Ας πάμε στους λόγους ουσίας. Ποια είναι η σκοπιμότητα της άφιξης Ζελένσκι στην Αθήνα, στα πλαίσια μια συνδιάσκεψης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια; Απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η Ουκρανία παραμένει στη θέση της και γεωγραφικά διατηρεί απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ενδείξεις όλων των διεθνών παρατηρητών, ο Ζελένσκι είναι περισσότερο αποδυναμωμένος από οποιαδήποτε άλλη φάση του πολέμου της Ουκρανίας.

Ορισμένες ενδείξεις. Νατοϊκές πηγές, που σκόπιμα διαψεύσθηκαν, κάλεσαν την Ουκρανία να αποδεχθεί τις ρωσικές εδαφικές απαιτήσεις με αντάλλαγμα τη λήξη του πολέμου.

Η περίφημη Ουκρανική αντεπίθεση θυμίζει μάλλον ανέκδοτο.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν δυσκολεύεται να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Αρκετά κέντρα εξουσίας εντός της Ευρώπης σιγοψιθυρίζουν ότι η «τρέλα» πρέπει να τελειώνει, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθειά κρίση. Τελευταίος κρίκος σ΄αυτή την αλυσίδα, ο Νικολά Σαρκοζύ.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν. Γιατί ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης ένιωσε την ανάγκη να καλέσει ως «γκεστ» τον Ζελένσκυ στην Αθήνα; Γιατί υπέκυψε στις εμφανείς και αφανείς πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, βάζοντας την Ελλάδα σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, που περιλαμβάνει τόσο τα ανοιχτά θέματα των Βαλκανίων, όσο και τις επικίνδυνες εξελίξεις στα μέτωπα με τη Ρωσία;

Αν τελικά ο Ζελένσκι βρεθεί στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν από το δείπνο που είναι κανονισμένο με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Το Γραφείο του Σκοπιανου Πρωθυπουργού, με ανακοίνωση του κάνει γνωστό την επίσκεψη του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στην Αθήνα για το άτυπο δείπνο που θα παραθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, θα συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο ηγετών από τα Δυτικά Βαλκάνια και κράτη μέλη της ΕΕ από την περιοχή στις 21 Αυγούστου στην Αθήνα, το οποίο θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άτυπο δείπνο πραγματοποιείται με αφορμή την 20ή επέτειο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης»».

Ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι στην Αθήνα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπογιάν Μάριτσιτς.

«Το άτυπο δείπνο θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες να συζητήσουν τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής στην 20ή επέτειο της «Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία άνοιξε πιο συγκεκριμένα τις προοπτικές για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.» σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

Στην αναφορά που γίνεται για την συμμετοχή στο άτυπο δείπνο, σημειώνεται ότι «θα παραβρεθούν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων – ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιακόβ Μιλάτοβιτς, η πρωθυπουργός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη Μποριάνα Κρίστο και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι καθώς και οι πρωθυπουργοί κρατών μελών της ΕΕ από την περιοχή και φίλοι της διεύρυνσης – της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Ρουμανίας, Ίον-Μαρσέλ Τσιολάκου και της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ.

Τέλος όπως σημειώνει η ανακοίνωση πριν από το άτυπο δείπνο, ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ