Μητσοτάκης και Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καλεσμένο από την Ουκρανία μετά τη συνάντησή τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου αργότερα απόψε θα συμμετάσχει σε δείπνο και άτυπη συζήτηση με τους ηγέτες της περιοχής, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τον πρόεδρο της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σαρλς Μισέλ.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομη πράξη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Επικεντρώθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ουκρανία και με Ουκρανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής.

«Κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα στη μαρτυρική Μαριούπολη, το ίδιο ισχύει και για την Οδησσό, όπως και για το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας σας, είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα καταδικάζει άνευ όρων τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως όπλο και πρόσφατα κατήγγειλε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι συνέπειες του πολέμου ξεπερνούν τα σύνορα της ηπείρου μας. Πάνω από το 50% των σιτηρών εξάγεται από πλοία ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Η Ελλάδα εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή σας πορεία, υπογράψαμε κοινή δήλωση για τον ευρωατλαντικό δρόμο της Ουκρανίας. Η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος, σύντομα θα γίνει πόλη πύλη για το φυσικό αέριο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της και «την προσφορά σας να υποστηρίξετε την εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών μας F-16.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του χρειάζεται βοήθεια από την Ελλάδα για να κρατήσει ανοιχτό τον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών.

Στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα, ο Ζελένσκι συναντήθηκε και με την Έλληνα πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

МИА

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ