Λιβύη: «Παρά τη διάψευση της κυβέρνησης για το λιμάνι Χομς, τούρκικα πολεμικά πλοία έδεσαν ήδη στην προκυμαία του λιμανιού»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες, Δευτέρα, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τον ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων στην αποβάθρα του λιβυκού λιμανιού Αλ Χομς, και αυτό έρχεται στον απόηχο της διάψευσης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά να μισθώνει το λιμάνι στο Τουρκία, γράφει η λιβυκή  AkhbarLibya24.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα «Sanayi ve Savunma», που συνδέεται με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι είχε μισθώσει το λιμάνι Αλ Χομς στη Λιβύη για περίοδο 99 ετών και θα παραδοθεί στις τουρκικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Η ιστοσελίδα ανέφερε, σε tweet μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο «Χ», ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν στρατιωτική βάση.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η δημιουργία της βάσης θα προστατεύσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.

Μετά από αυτό, την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενότητας, Μουχάμαντ Χαμούντα, αρνήθηκε την εγκυρότητα της μετατροπής του εμπορικού λιμένα αλ Χομς σε στρατιωτική βάση.

Ο Χαμούντα είπε, σε δήλωση από το εσωτερικό του λιμανιού Αλ Χομς, παρουσία του Αρχηγού του Ναυτικού Επιτελείου και του επικεφαλής της Αρχής Λιμένων και Θαλάσσιων Μεταφορών, «Όλα όσα φημολογούνται για την παραχώρηση από το λιβυκό κράτος η χρήση του λιμένα Αλ Χομς για ξένη βάση είναι εσφαλμένη».

Και πρόσθεσε, «Διαβεβαιώνουμε επίσης τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και τους πολίτες για την ανάγκη διερεύνησης της αξιοπιστίας των πληροφοριών από επίσημες και σωστές πηγές, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση σε δημόσιες εγκαταστάσεις θα εκθέσει τους πάντες σε νομική ευθύνη».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ