23 Αυγούστου 1944 οι Ναζί πυρπολούσαν τη Σκιάθο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου 1944 οι κάτοικοι της Σκιάθου έμελλε να γίνουν μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίας. Οι Ναζί με τους ταγματασφαλίτες, τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους επιτέθηκαν στο νησί, για να τιμωρήσουν θρασύδειλα τους αμάχους κατοίκους, για τη σύλληψη του Γερμανού Διοικητή του Βορείου Αιγαίου Γιόζεφ Άντλερ, στις 12 Αυγούστου, από αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Την επομένη της σύλληψης του Άντλερ, που είχε το ψευδώνυμο Μιλεούνης, για τα εκατομμύρια που ζητούσε καταληστεύοντας και δολοφονώντας τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, έγινε επιδρομή των Γερμανών και συλλαμβάνουν 18 άτομα. Τους μεταφέρουν στη Σκόπελο κι εκεί με ενέργειες των τοπικών αρχών, αφέθηκαν ελεύθεροι οι δώδεκα. Απειλούν να εκτελέσουν τους έξι που κράτησαν και να κάψουν τη Σκιάθο, αν σε δέκα μέρες δεν ελευθερωθεί ο Άντλερ.

Το ξημέρωμα της 23ης Αυγούστου βρήκε τη Σκιάθο περικυκλωμένη από γερμανικά πολεμικά στο λιμάνι, το Γλυφονέρι, τα Λιμανάκια, τον Αι- Γιώργη, τη Μεγάλη Άμμο. Τα πλοία αρχίζουν να βομβαρδίζουν το χωριό. Οι Ναζί ορμούν στις γειτονιές και ρίχνουν στα σπίτια μια κίτρινη εμπρηστική σκόνη σαν θειάφι και πυρπολούν τη Σκιάθο. Λεηλατούν σπίτια, σκοτώνουν εν ψυχρώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ανάμεσά τους πολλοί μιλούν ελληνικά και αποκαλούν ο ένας τον άλλον με ελληνικά ονόματα, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερη τη φρίκη. Φεύγοντας κράτησαν ομήρους δεκάδες Έλληνες, τους οποίους έπνιξαν στη θάλασσα.

Μοναδικός συμμάχων των Σκιαθιτών η απογευματινή  καταιγίδα, που έσβησε τη φωτιά και αποφεύχθηκε η ολοσχερής καταστροφή του χωριού.

Οι Ναζί έφυγαν οριστικά από τη Σκόπελο και την περιοχή των Σποράδων στις 29 Αυγούστου 1944 και λίγες μέρες προτού φύγουν, αιματοκύλησαν τα νησιά.

Αυτή η ιερή ιστορική επέτειος σηματοδοτεί τη μεγάλη προσφορά της Σκιάθου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα απέναντι στον κατακτητή και στη θηριωδία του ναζισμού.

infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ