Μενιδι: Καίγονται σπίτια σε Αγία Παρασκευή, Αγ. Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα – Συνεχείς αναζωπυρώσεις με τον αέρα να δυναμώνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικές εικόνες από τις εκκενώσεις στις Αχαρνές. Εγκλωβίστηκε άνθρωπος σε σπίτι. Εκκενώθηκαν ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής, αλλά και οι περιοχές Καποτά, Λεφάντω.

Δραματικές στιγμές περνούν πυροσβέστες και κάτοικοι στους πρόποδες της Πάρνηθας, αφού η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και έχει πλησιάσει και καίει τα πρώτα σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι, γι’ αυτό και οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωσή του. 

Στις 11:00 ήχησε το 112 για τη φωτιά που μαίνεται στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με το μήνυμα όσοι βρίσκονται στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Καποτά πρέπει να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου. Ο αέρας στην Πάρνηθα έχει δυναμώσει πάρα πολύ. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έφεραν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους του οικισμού Αγία Παρασκευή να εγκαταλείπουν λίγο μετά τις 10:30 αναγκαστικά τα σπίτια τους.

eidopoiisi jpeg

Την ίδια ώρα με εναέρια και επίγεια μέσα η πυροσβεστική προσπαθεί να κρατήσει μακριά το πύρινο μέτωπό από τονΕθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Κάτοικοι φορτώνουν σε αυτοκίνητα λιγοστά υπάρχοντα και αποχωρούν από την περιοχή. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής.  

Απομακρύνθηκαν 150 ηλικιωμένοι

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δίνεται η μάχη για τις φωτιές. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα. «Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένώσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή. 

Χάρη στο ερπυστριοφόρο της πυροσβεστικής σβήστηκαν οι φωτιές που είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών στην Πάρνηθα, στο δήμο Αχαρνών. Τις προσπάθειες ευνοεί το γεγονός ότι, κοντά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ απ’ όπου ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Πόρτα πόρτα οι πυροσβέστες ειδοποιούσαν τους κατοίκους στον Άγιο Ιωάννη

Στον Άγιο Ιωάννη, οι πυροσβέστες πόρτα πόρτα ειδοποιούσαν τους κατοίκους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην Φυλή επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 5 ελικόπτερα. Επίσης κινητοποιήθηκαν 5 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Εν τω μεταξύ η αγωνία όλων μεγαλώνει καθώς για σήμερα Τετάρτη αναμένεται στην περιοχή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σε ανάρτησή του τονίζει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία και σε συντονισμό με Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ο Δήμος παρέχει βοήθεια και στήριξη στους δημότες. Στον Δήμο Αχαρνών έχει ανοίξει η Αίθουσα εκδηλώσεων για τη φιλοξενία ατόμων που έχουν ανάγκη, όπως και το ΚΑΠΗ του Κόκκινου Μύλου για τους ηλικιωμένους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ