Η ρωσική αεροπορία βύθισε ουκρανικό σκάφος κοντά στο Φιδονήσι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι βύθισε ένα ουκρανικό σκάφος κοντά στο Νησί των Φιδιών, γνωστό ως Φιδονήσι.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμερικανικής κατασκευής στρατιωτικό σκάφος Willard Sea Force μετέφερε μια ομάδα αμφίβιας επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το χτύπημα έγινε στις 11 το πρωί, ανατολικά του νησιού και πραγματοποιήθηκε από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος.

Οι πληροφορίες σχετικά με αυτό δεν μπορούν να επαληθευτούν και η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν έχει σχολιαστεί ακόμη από την Ουκρανία.

Είναι γνωστό ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τουλάχιστον 5 ταχύπλοα Willard Sea Force 730 και 11M . Παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2015.

Επίσης, η  Ουκρανία αγόρασε πολλά τέτοια σκάφη την περίοδο 2009 – 2010 από την εταιρεία Willard Marine, αλλά μερικά από αυτά αιχμαλωτίστηκαν από τον ρωσικό στρατό κατά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η σημασία του νησιού

Ένας από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν ακριβώς αυτό το μικρό νησί στη θάλασσα στα ανοιχτά της Οδησσού. Επίσης συμβολικά, η Ουκρανία έσπευδε επίσης να ανακτήσει τον έλεγχο  του νησιού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γιόρτασε τις 500 ημέρες από την έναρξη του πολέμου με ένα βίντεο από το Φιδονήσι.

«Στο Φιδονήσι (αρχαία ονομασία Λεύκος ή Λευκός) θάφτηκε ο Αχιλλέας»

1 161

Η σημασία του νησιού των φιδιών, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Οδησσού, δεν είναι μόνο συμβολική. Η μικρή και πλέον ακατοίκητη ξηρά προσφέρει ένα κέντρο logistics και επικοινωνιών, καθώς και τη δυνατότητα ελέγχου όλων των πλοίων γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας.

Με την κατάληψη του νησιού, η Ρωσία θα μπορούσε να εμποδίσει όλες τις εξαγωγές αγαθών από το λιμάνι της Οδησσού.

Και οι επιθέσεις από εκεί θα κατέστρεφαν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια ασφαλή γραμμή εξαγωγής σιτηρών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, μετά την μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ